Оштра реаговања из Српске на Шмитову одлуку (ВИДЕО)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

Из Републике Српске стижу оштра реаговања на одлуку њемачког дипломате Кристијана Шмита да обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Кристијан Шмит нема права да намеће законе у БиХ, изјавио је посланик СНСД-а Срђан Мазалица за РТРС.

Мазалица је нагласио да Шмитова одлука апсолутно није правно утемељена.

- Покушавају оспорити Републику Српску. Оду Шмитову одлуку нећемо објавити у Службеном гласнику - поручио је Мазалица.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић поручио је да имовина Српске припада Републици упркос одлуци Кристијана Шмита о "обустављању Закона о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти".

- Имовина је Српској дата Дејтонским мировним споразумом и ниједна одлука то не може промијенити - рекао је Шулић на конференцији за новинаре у Скупштини.

Он је рекао да ће Српска на том плану наставити да чува и јача своје институције.

 

 

Oštra reagovanja iz Srpske na Šmitovu odluku

 

 

Share

 

Watch on

 

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да не постоје бонска овлаштења, јер не постоји високи представник, те самим тим његове одлуке немају никакво правно дејство.

- По свему судећи, Кристијана Шмита је Бисера Турковић водила на Текију на Мејташу, па је омађијан као и она. Један туриста да се тако понаша у туђој земљи баш је циркусантски - рекла је Вулићева.

Да је БиХ озбиљна земља, истакла је она, Шмит би био проглашен персоном нон грата.

- У Републици Српској сте непожељни, као и било које друго лице које изазива општи немир и несигурност - поручила је Вулићева њемачком дипломати Шмиту реагујући на његову одлуку да обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Душица Шолаја изјавила је Срни да бонска овлаштења нису дејтонска категорија, као што Кристијан Шмит није високи представник, јер није именован у Савјету безбједности УН.

- Ако неко мисли да од једне европске државе у 21. вијеку направи анархопротекторат у којем ће владати неизабрани странац, онда Републику Српску слободно могу изузети из својих планова. У Републици Српској одлуке доносе и доносиће они које је бирао народ, а не странци без легитимитета, али са очигледним диктаторским амбицијама - истакла је Шолаја реагујући на одлуку њемачког дипломате Кристијана Шмита да обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је вечерас Срни да одлука Кристијана Шмита о "обустављању Закона о имовини Републике Српске" неће проћи јер га Српска не признаје за високог представника.

Стевандић је истакао да та одлука представља велики доказ да се међународни представници не баве никаквим правом него на овај начин настоје да прејудицирају судску одлуку.

- На овај начин се врши притисак на суд да се суди по налогу, као што се раније дешавало у Уставном суду БиХ у случају грба и химне Српске - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, ово је почетак суноварата међународног права.

- Ми сигурно нећемо дозволити да у тај суноврат упадне Република Српска и њено правосуђе на које има право по Дејтонском споразуму - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да Шмитове одлуке неће имати у Српској правну снагу, јер га Српска не признаје за високог представника, додајући да је и ово показатељ да Српска врати и грб и химну.

Предсједник НДП-а Дарко Бањац изјавио је Срни да Кристијан Шмит нема права да намеће ни укида законе.

- И када би Шмит био високи представник, што није јер није изабран по процедури, нити потврђен у Савјету безбједности УН, ни по Дејтонском споразуму, нити по једном акту међународног уговора ни по бонским овлаштењима, нема права да намеће ни укида законе - рекао је Бањац.

Он је рекао да то никада није имао ни један високи представник, те да је то наметнуто силом и прећутном политиком међународне заједнице.

Шеф Клуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је вечерас Срни да одлука Кристијана Шмита којом "обуставља Закон о непокретној имовини Српске" представља наставак правног насиља које траје годинама.

Она је додала да то правно насиље у БиХ проводе они који су задужени или би требали да раде на демократизацији, успостављању правне државе, владавини права, а чине све супротно.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да њемачки дипломата Кристијан Шмит једнострано, без икаквог овлаштења и правног упоришта настоји да укине могућност Српској да управља и располаже својом имовином и на тај начин онемогући развој локалних заједница.

Ћосић је рекао новинарима да је одлука Шмита да "обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске" катастрофална и да су грдно преварили они који мисле да ће једностраним одлукама непризнатог високог представника дијелити правду и уређивати ствари у БиХ и њеним ентитетима.

Дејтонски споразум је јасно дефинисао коме припада имовина, општинама и Републици Српској, изјавио је посланик СНСД-а у НСРС Мирослав Вујичић.

- Знате да Савјет безбједности није уопште гласао приликом именовања Кристијана Шмита за високог представника, па се поставља питање легитимности његових одлука.

Никакав самопрозвани туриста из Њемачке не може овдје нама у Републици Српској да укида законе, изјавио је посланик ДНС-а у НСРС Александар Главаш.

- Ми смо највише законодавно тијело грађана Српске и ми одлучујемо о нашој имовини коју је јасно дефинисао Дејтонски споразум. Према томе, сваки напад на имониву Српске је напад на њене грађане. Ми ово сматрамо неумјесним и Република Српска ће сигурно имати адекватан одговор – поручио је Главаш.

Санкције и бонска овлаштења нису дио рјешења, изјавио је посланик СДС-а у НСРС Недељко Гламочак.

Сматра да одлука Кристијана Шмита нема сврху, те да је за данашње стање крива власт.

- Оно што се налази у Српској припада Српској. То је имовина Републике Српске. Да ли ће се она дати на кориштење за потребе војне или неке друге потребе државне, то се регулише, па се даје на кориштење док постоји потреба. Кад нестане потреба, имовина остаје онога кога јесте, то јест Српске – рекао је Гламочак.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је Указ о проглашавању овог закона 7. априла, а Закон ступа на снагу у четвртак, 14. априла.

Članak indeksiran 20. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me