ЊЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА ПОКУШАВА ДА ОНЕМОГУЋИ РАЗВОЈ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да њемачки дипломата Кристијан Шмит једнострано, без икаквог овлаштења и правног упоришта настоји да укине могућност Српској да управља и располаже својом имовином и на тај начин онемогући развој локалних заједница.

 

Ћосић је рекао новинарима да је одлука Шмита да "обустави Закон о непокретној имовини Републике Српске" катастрофална и да су грдно преварили они који мисле да ће једностраним одлукама непризнатог високог представника дијелити правду и уређивати ствари у БиХ и њеним ентитетима.

Он каже да се овом одлуком Шмита покушава онемогућити да се имовина Републике Српске, која је од интереса за локалне заједнице, буду пренесене на општине и градове.

"Самим тим онемогућује се да развијамо општине и градове, нека јавно-приватна партнерства, омогућујемо неке врсте концесија и да можда неку земљу оприходујемо на одређени начин, односно да дамо у закуп и на кориштење одређеним привредним субјектима", рекао је Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева.

Он истиче да се овом одлуком Шмита настоји суспендовати закон које регулише питање имовине која чини један ентиет.

"Шта би био ентитет без имовине осим празна љуштура? Закон о државној имовини у Републици Српској је управо дефинисао имовину Републике Српске и сада неко једнострано без икаквог овлаштења и правног упоришта, без ичега што има позицију у праву, суспендује закон и укида могућност Српској да управља и располаже својом имовином", рекао је Ћосић.

Он је нагласио да се овом незаконитом одлуком Шмита покушава онемогућити све оно што је Република Српска могла да омогући локалним заједницама.

"По ко зна који пут повучен је потез који поново разграђује БиХ. Ово је само порука Србима да се додатно ујединимо и окупимо око Републике Српске", истакао је Ћосић.

Он је навео да је то иста порука као кад би неко појединцу забранио да располаже нечим што је створио.

"То је порука људи из земаља у којима је приватна, односно, државна својина светиња и њено располагање у потпуности препуштено приватном лицу односно држави. То је и у свјетлу ових снакција. Замислите земље високе демократија које на бази произвољних и властитих тумачења суспендују односно ограничавају кретање једном појединцу", рекао је Ћосић.

Он сматра да је парадокс причати о таквим земљама и њиховом схватању деморкатије јер је на примјеру БиХ лицемјерно понашање међународне заједнице.

Говорећи о позицији Савеза општина и градова Републике Српске, Ћосић је рекао да су сви јединствени око руководства Српске у његовој намјери да свим својим потезима у будућности заштити сва права која су гарантована свим могућим правним оквирима не само домаћег, него и међународног права.

"Ако мисли међународна заједница да ће на овај начин уређивати ствари у једној назови сувереној земљи која треба да буде независна, самостална и својим народима да препусти да се доносе одлуке, овим потезом су показали да таква земља не може да постоји", рекао је Ћосић.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је данас да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти".

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me