Schmidtova odluka nije napad na Srbe

Vijest o odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini u RS u regionalnim medijima izazvala je mnoštvo reakcija. U nekima od njih odluka se predstavlja kao “napad na srpski narod”, a u drugima se osporava legalitet visokog predstavnika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, iskoristivši bonske ovlasti, donio je odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini, koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Odluku je novinarima saopštio na pres-konferenciji održanoj 12.4.2022. godine u Sarajevu. 

Među prvim reakcijama određenih medija iz regije, odnosno iz Srbije, bilo je optuživanje Schmidta da “odlukom udara na Srbe i srpski narod”. Takve navode je među prvim objavio portal Informer 12.4.2022. u članku naslovljenom: 

“SRBI NAPADNUTI SA SVIH STRANA! Šmit upotrebio bonska ovlašćenja da udari na Republiku Srpsku!”

U nastavku teksta navodi se da “napadi na Srbe ne prestaju, bilo da oni žive u Srbiji ili Republici Srpskoj”.

Napadi na Srbe ne prestaju, bilo da oni žive u Srbiji ili Republici Srpskoj. Krisitjan Šmit ponovo je udario na naš narod
(...)
Nakon toga, digla se bura. Reagovali su brojni funkcioneri i zvaničnici, a sada je i visoki predstavnik upotrebom bonskih ovlašćenja udario, po kome drugom, nego opet po Srbima.
(...)
Kristijan Šmit udario po Srbima u RS

Osim Informera, identičan članak objavio je i portal Objektiv. Portal Alo objavio je sličan članak pod naslovom u kojem se također govori o “napadu na Srbe”:

SRBI NAPADNUTI SA SVIH STRANA Kristijan Šmit obustavio Zakon o imovini Republike Srpske

U članku portala Fakti, osim tvrdnji o napadu na “srpski jugoistok Evrope”, navedene su i tvrdnje u kojima se nipodaštavaju legalnost i legalitet visokog predstavnika u BiH. Christian Schmidt je u ovom članku predstavljen kao “Zapadni Šćepan Mali”, koji na bonska ovlaštenja ima pravo “koliko i penzionisana Angela Merkel”.

Zapadni „Šćepan Mali“ u BiH – Kristijan Šmit - objavio da je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske
(...)
NEMAČKI državljanin Kristijan Šmit – koji izigrava visokog predstavnika u BiH iako ga ne priznaju ni Republika Srpska, ni Rusija, ni Kina – prešao je Rubikon.
Posegnuo je za tzv. bonskim ovlašćenjima, na koja ima pravo koliko i penzionisana Angela Merkel, i objavio da je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.
(...)
Uprkos tome što mu ni „bonska ovlašćenja“ – čak i da na njih ima pravo – ne dozvoljavaju da izlazi izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.
(...)
Opet se Nemac odlučio za udar na srpski jugoistok Evrope.

U ovom članku, u kojem se Schmidtova odluka također predstavlja kao udar na narod, jeste, dakle, izneseno nekoliko tvrdnji kojima se osporava legalnost visokog predstavnika u BiH, kao i njegovo pravo na korištenje bonskih ovlasti. 

Inače, Šćepan Mali bio je crnogorski car, koji je vladao od 1767. do 1773. godine, predstavljajući se kao ruski car Petar III. 

Je li odluka visokog predstavnika “udar na srpski narod”?

 

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, koja je u ovim člancima predstavljena kao udar na Srbe, odnosi se na odluku o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini RS.

"Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda", kazao je Schmidt na press konferenciji održanoj 12. 4. 2022.godine u Sarajevu.

Naime, Zakon RS o nepokretnoj imovini donesen je 10. februara 2022, a na snagu je trebao stupiti 13. aprila 2022. godine i trebao je osigurati da državna imovina Bosne i Hercegovine pređe u vlasništvo Republike Srpske. Odlukom Christiana Schmidta obustavljena je primjena ovog zakona “do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o navedenom zakonu”.

Nalog o obustavljanju primjene Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti
Članak 1.
Primjena Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 29/22) ovim se putem obustavlja do stupanja na snagu konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o navedenom zakonu.
 

Druga odluka koju je spomenuo visoki predstavnik, ona o proširenju zabrane raspolaganja državnom imovinom, odnosi se na Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine. U ovoj odluci je na zvaničnoj stranici OHR-a navedeno kako izgleda izmijenjeni članak 1. ovog zakona, kojim se definiše pojam “državna imovina”:

 “U smislu ovog Zakona, pod državnom imovinom podrazumijeva se:
- nepokretna imovina koja pripada državi Bosni i Hercegovini na osnovi međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji su 29. lipnja 2001. god. potpisale države Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Slovenija i Savezna Republika Jugoslavija;
- nepokretna imovina na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina do 31. prosinca 1991. godine;
- poljoprivredno zemljište, za koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da predstavlja državnu imovinu u svojoj odluci u predmetu br. U-8/19;
- rijeke, šume i šumsko zemljište, za koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da predstavljaju državnu imovinu u svojim odlukama u predmetima br. U-9/19 i br. U-4/21.”

Iz ovoga je jasno da odluke visokog predstavnika ne predstavljaju “udar” ili “napad” na Srbe ili “srpski jugoistok Evrope”, kako navodi Fakti, s obzirom na to da se odnose na nepokretnu državnu imovinu, poput objekata institucija i javnih ustanova, kao i poljoprivredna zemljišta, rijeke i šume, a ne na privatno vlasništvo stanovnika/ca bilo kojeg entiteta ili Brčko distrikta. 

Još jedna činjenica koja govori o tome da se ne radi o “napadu na Srbe” jeste i ona da u Republici Srpskoj postoje i pripadnici/e drugih naroda koji/e su također konstitutivni/e u ovom entitetu te koji/e također raspolažu imovinom koja je u državnom, a koja je obustavljenim zakonom trebala preći u entitetsko vlasništvo. 

Odluka, dakle, ima za cilj da zaštiti državnu imovinu i zakone u ovoj sferi uskladi s Ustavom BiH te stoga ne može biti tumačena kao napad na bilo koji narod.

Je li Schmidt visoki predstavnik?

 

Tvrdnje portala Fakti o tome da Schmidt “izigrava visokog predstavnika” te da na bonska ovlaštenja “ima pravo koliko i penzionisana Angela Merkel” spadaju u širi narativ osporavanja legaliteta i legitimiteta visokog predstavnika. 

O ovom narativu, koji su nakon zvaničnih stavova preuzeli i mediji, Raskrinkavanje je već pisalo u analizama “Christian Schmidt nije ‘nelegalno izabrani’ visoki predstavnik”, “Sputnik o visokom predstavniku: ‘Građanin’ i ‘njemački turista’” i “Christian Schmidt nije ‘takozvani visoki predstavnik’”.

Ono što su pojedini/e zvaničnici/e i mediji navodili/e kao razlog osporavanja i legalnosti Schmidta kao visokog predstavnika jeste činjenica da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. 

No, baš kako je u ranijim analizama Raskrinkavanja navedeno, činjenica da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a ne čini ga “nelegitimnim” ili “nelegalno izabranim”.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje portala Fakti o tome da Schmidt “izigrava visokog predstavnika u BiH” i da nema pravo na korištenje bonskih ovlasti, zasnovane na činjenici da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Istu ocjenu dobijaju i članci portala Informer, Objektiv i Alo, u kojima se Schmidtova odluka manipulativno predstavlja kao “napad na Srbe”.

(Raskrinkavanje.ba)

Napomene

19. 4. 2022. - Portal Alo je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

20.4. 2022. - Portal Objektiv je ispravio netačne tvrdnje, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

25. 4. 2022. - Portal Informer je ispravio netačne tvrdnje, stoga članku dodajemo i ocjenu ispravljeno.

 

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 18. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Diskreditacija satirom koja to nije, rat u Ukrajini i teorije zavjere o pandemiji

Dezinformacije o ratu u Ukrajini i dalje su najbrojnije među manipulativnim...

Dezinformacija
Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom

Iako se uglavnom povezuje s nacističkom Njemačkom, simbol svastike se u raz...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno di...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me