ИМОВИНА ПРИПАДА СРПСКОЈ И ТО НЕ МОЖЕ ПРОМИЈЕНИТИ НИЈЕДНА ОДЛУКА

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић поручио је да имовина Српске припада Републици упркос одлуци Кристијана Шмита о "обустављању Закона о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти".

 

"Имовина је Српској дата Дејтонским мировним споразумом и ниједна одлука то не може промијенити", рекао је Шулић на конференцији за новинаре у Скупштини.

Он је рекао да ће Српска на том плану наставити да чува и јача своје институције.

"Овакве одлуке такозване међународне заједнице могу само појачати јединство свих политичких представника у Српској. Поново позивам све релевантне политичке представнике у Републици да се окупимо заједно око институција", рекао је Шулић.

Он је рекао да се и у Шмитовом потезу види да је међународна заједница, нажалост, подлегла утицају политичког Сарајева и чаршијске политике.

"Ми смо навикли да људи из међународне заједнице овдје покушавају нама глумити неке шерифе. Нека господин Шмит оде у Њемачку и нека не поштује тамошње законе, па да видимо како ће се провести. Није нас бирала међународна заједница већ народ Српске, који једини има право да одлучује о евентуалним посљедицама за овдашње политичаре", рекао је Шулић.

Он је поновио да је Шмит нелегално изабран и не може бити високи представник док се то не потврди на сједници Савјета безбједности УН.

"До тада он је нелегитиман и Српска ће се према њему и ОХР-у на тај начин односити", рекао је Шулић.

Он је поручио грађанима Федерације БиХ да су њихови политички представници поново изабрали да се крију иза међународног фактора, а против интереса Српске и њених становника.

"Надам се да ће грађани ФБиХ смоћи снаге да на сљедећим изборима изаберу политичке снаге спремне да разговарају са представницима Српске како да оба ентитетима учинимо бољим. Ми имамо испружену руку према ФБиХ да разговарамо о свим битним темама за грађане", рекао је Шулић.

Он је поновио да федерални политичари заступају интересе дијела међународне заједнице, настојећи да развласте Српску.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је Указ о проглашавању овог закона 7. априла, а Закон ступа на снагу у четвртак, 14. априла.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me