Лукић - Мазалица: Наставак старе приче о наметању закона високог представника (ВИДЕО)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

На политичкој сцени у БиХ је наставак једне старе приче која је започета 2005. године када је високи представник донио Закон о забрани располагања државном имовином - рекао је професор уставног права Радомир Лукић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Реагујући на одлуку високог представника у БиХ Кристијана Шмита о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске, Лукић је навео да та област није у надлежности институција БиХ, него је у надлежности ентитета, те да, како каже, Српској предстоји тежак период борбе за своја права.

Поручује да је врло тешка и компликована ситуација у којој бошњачки народ иде ка томе да све што је од јавних добара јесте власништво БиХ. Тиме се ентитети своде на овиснике, каже Лукић.

 - Нема напретка и прогреса Републике Српске ако нема права на своју имовину, односно ако не може располагати својом имовином - додао је Срђан Мазалица, посланик СНСД у Парламенту Српске.

 

 

Jutarnji program, gosti: Radomir Lukić i Srđan Mazalica /// 13.04.2022.

 

 

Share

 

Watch on

 

Он је истакао да за Закон о непокретној имовини Републике Српске постоји Уставни основ и то је члан 68. Устава Републике Српске, због чега је, каже, немогуће оборити тај Закон на Уставном суду БиХ.

Подсјећамо, њемачки дипломата Кристијан Шмит је обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти што је изазвало оштре реакције у Републици Српској.

- Имовина Републике Српске је имовина Републике Српске и ту не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења - прва је реакција српског члана Предсједништва Милорада Додика на потез Кристијана Шмита.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me