НЕШИЋ: НЕДЕМОКРАТСКИ И АНТИДЕЈТОНСКИ ПОТЕЗ ШМИТА

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: Jednostrano izvještavanje javnih medija u RS o odluci visokog predstavnika

БАЊАЛУКА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Недемократски и антидејтонски потез Кристијана Шмита захтијева јединствен одговор свих политичких партија из Републике Српске, и власти и опозиције, јер је у питању опстанак Српске и очување њене дејтонске позиције, поручио је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

 

"Чак ни /бившем високом представнику у БиХ/ Педију Ешдауну није падало на памет да шуме, ријеке, пољопривредно и шумско земљиште прогласи имовином БиХ. На сајту ОХР-а налази се списак државне имовине БиХ коју је пописао ОХР, а која обухвата имовину добијену сукцесијом и имовину чији је титулар била Социјалистичка Република БиХ. За ту имовину постоји правно упориште да се третира као имовина БиХ, али за пољопривредно и шумско земљиште, ријеке и шуме нема упоришта ни у Уставу БиХ, ни у Дејтонском споразуму, нити и у једном међународном правном акту који је потписала БиХ", истакао је Нешић.

Он је упозорио да без јединства неће бити ни Републике Српске, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је оцијенио да се Шмитовом одлуком даље дестабилизује ситуација у БиХ, те да овакав потез није нимало добронамјеран, ни пријатељски према БиХ и додатно компликује унутрашње односе.

"Непојмљиво је да се један човјек у 21. вијеку поставља изнад законодавца, као изворишта демократије и воље народа. Још несхватљивије је да се рјешења намећу држави у срцу Европе. Хајде онда да распустимо све изабране органе, да не бацамо паре на изборе и плате, и да кажемо да нама управља неко други, да смо протекторат и нека протектор преузме и одговорност за проблеме које овде сије", рекао је Нешић.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит рекао је јуче да је "обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти", а који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић објавила је 7. априла указ о проглашавању овог закона који би сутра требао да ступи на снагу.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me