Raskrinkavanje.ba

Novi vjetar → DODIKOVI SAVJETNICI NA RUBU PAMETI, JEDAN OD NJIH GA UVJERAVA: “Ovako ćeš završiti, a RS neće imati 49 posto teritorije ukoliko se vojna imovina uknjiži na BiH”

22.07.2018
Tekst članka

Dekan fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banja Luke i takozvani ekspert za pitanja bezbjednosti, prof. Predrag Ćeranić ocjenjuje da je fokusiranje Briselske deklaracije NATO na predstojeće izbore u BiH, kao i identična retorika koja se mogla čuti tokom Londonskog samita o Zapadnom Balkanu, ukazuju da se Bosni, a posebno Republici Srpskoj sprema “velika oluja”.

 

On procjenjuje da će se učiniti sve da u Republici Srpskoj dođe do promjene vlasti po “makedonskom scenariju”.

 

– I Zapadu i opoziciji je potpuno jasno da Milorada Dodika ne mogu da smjene na legalan način, kroz izborni proces. Otuda se sve čini da će doći do ometanja sprovođenja izbora, a zatim i negiranja izbornih rezultata na istovjetan način, kao što je to učinjeno u Makedoniji, ili uz određene sitne modifikacije – ocjenjuje profesor Ćeranić.

 

 

Prema njegovim riječima, “makedonski scenario” podrazumjevao je nekoliko faza. Prva je bila izlazak opozicije na ulice, a zatim i zahtjev za smjenom ministra policije. Ćeranić ukazuje da opozicija u Srpskoj sada traži smjenu ministra policije RS Dragana Lukača.

 

Takođe podsjeća da je Zapad prisilio makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da zatraži ostavku ministra policije kako bi na to mjesto došao Zoran Zaev. Inače, Zaev je pravio nerede tražeći “fer i poštene izbore”, ali čak ni uz ogromnu pomoć Zapada na kraju ipak nije dobio većinu, navodi Ćeranić.

 

Stoga je Vladu formirao zahvaljujući činjenici da je vodeća albanska partija prekršila sporazum da će formirati vladajuću koaliciju sa partijom koja osvoji većinu na izborima. – Uskoro ćemo saznati da li će i opozicija u Srpskoj zavapiti za regularnim izborima, ili će malo promijeniti tu matricu i po završetku glasanja proglasiti krađu, odnosno “izborni inženjering”.

 

 

Već je najavljen miting u Banjaluci na sam dan izbora, a i SDS zahtjeva da Savjet ministara BiH nadgleda izbore kroz poseban tim koji bi činili predstavnici Obavještajne agencije BiH, SIPA i Tužilaštva BiH. Sva je prilika da će se opozicija aktivirati tek pošto izgubi izbore, kako bi time prikrila svoje katastrofalne rezultate – procenjuje Ćeranić.

 

Vojna imovina najveća prijetnja

 

Profesor Ćeranić kaže da je nedavno završen Samit NATO u Briselu, poslao četiri važne poruke narodima Balkana.

– Prva je adresirana na Srbiju koja je “obavještena” da će NATO podržati razvoj bezbjednosnih snaga na Kosovu, čime izlazi izvan okvira rezolucije 1244 UN.

 

– Druga poruka je da će NATO učiniti sve da zemlje Balkana stavi pod svoj kišobran.

 

– Treća poruka se odnosi na izbore u BiH. NATO, kaže dr Ćeranić, kao da je politička ili nevladina organizacija, a ne vojna alijansa, očekuje da će ti izbori biti održani po demokratskim standardima.

 

– Poslednja, četvrta poruka je najopasnija za Srpsku, jer je NATO ocjenio da prati proces knjiženja vojne imovine sa entiteta u BiH. Ukoliko se Srpskoj zaista oduzmu kasarne sa velikim zemljištem u posjedu, tada ovaj entitet više neće imati 49 odsto teritorije koliko je određeno Dejtonskim sporazumom, već mnogo manje. Pri tom, Srpska bi na taj način bila prošarana kao leopardova koža.

 

 

Ukinućemo izvještaj o Srebrenici!

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatrana “Informacija o Izvještaju komisije o događajima u, i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.”

 

Na toj sjednici on će zatražiti od poslanika da izglasaju povlačenje ovog izvještaja Vlade RS donijetog 2003. godine pod pritiskom Zapada.

Na osnovu Dodikovog zahtjeva, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović sazvao je, za ponedeljak, sjednicu kolegijuma entitetskog parlamenta za utvrđivanje dnevnog reda i termina održavanja posebne sjednice, na kojoj će biti razmatrana ova inicijativa.

 

– Mada je opozicija u Srpskoj ocijenila da je dovoljno da Vlada RS ukine taj izveštaj, Dodik zna šta radi i svjestan je da je Skupština jedina institucija u kojoj treba da se raspravlja o ovom izvještaju, a da bi donijeti zaključak bio obavezujući za Vladu. Na ovaj način neće biti mogućnosti da se dalje manipuliše, jer ne samo što je dokazano da su podaci iz Izveštaja netačni, već se on koristi da bi se preko oko 22.000 ljudi dovelo u vezu sa tragičnim dešavanjima u Srebrenici – ističe Ćeranić.

Članak indeksiran 25.07.2018. Zadnji put osvježen 25.07.2018.

Ocijenjeno u analizi