Dok nestale Srbe niko i ne traži, imena Bošnjaka izložena u centru Banjaluke – SNSD: IZDAJA REPUBLIKE SRPSKE

Izvor/medij: Faktor magazin
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: U Banjaluci nisu izložena “imena Bošnjaka”, već imena svih nestalih osoba

Povodom Međunarodnog dana nestalih u centru Banjaluke postavljena je izložba „Gdje je“ u organizaciji Instituta za nestala lica BiH sa imenima nestalih, koju je odobrio Grad Banjaluka. Na izložbi su predstavljena imena nestalih Bošnjaka u trenutku kada zvaničnici Srpske protestuju protiv (ne)rada Instituta kada su u pitanju srpske žrtve.

Postavljanje ovog materijala na Trgu nije moglo proći bez odobrenja Grada Banjaluka i gradonačelnika Stanivukovića, međutim, njegovi saradnici i portparol ne odgovaraju na pozive ATV-a.

Dok je proces traženja nestalih bio na nivou Republike Srpske od završetka rata do 2008. godine pronađeno je 4.100 lica, a kada je nadležnost prenesena na nivo BiH za 14 godina pronađeno je 260 lica srpske nacionalnosti.

Predsjedavajući Kolegijuma direktor Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Mladen Živanović i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Emir Camić obratiće se prisutnima na mjestu gdje je postavljena izložba, a predviđeno je i obraćanje predstavnika Grada.

Gradski odbor SNSD-a Banjaluka regovao je na izložbu „Gdje je?“ Instituta za nestala lica BiH koja je otvorena u centru Banjaluke uz odobrenje Grada, poručujući da je ovom čin izdaje Republike Srpske i pokušaj nove „Srebrenizacije“

„Zloupotrebe javnog prostora sa insinuacijama i tendencijom prikazivanja Srba kao zličinaca u političke svrhe su najprizemniji oblik manipulacije i pokušaj nanošenja štete borcima i stvaraocima Republike Srpske.  Banjaluka i naše institucije su časno iznijeli teret odbrambeno-otadžbinskog rata.  Date su ogromne žrtve najboljih sinova koji su sebe ugradili u temelje Republike Srpske.  Kako nazvati ovakav podli i prljavi performans? Činom izdaje Republike Srpske. Činom pokušaja neke nove „Srebrenizacije“. Oštro osuđujemo ovakav kvinsliški potez nedostojnog gradonačelnika grada koji je grad heroj, bastion slobodarstva Krajine i šire.  Njemu i njegovim zapadnim i sarajevskim mentorima poručujemo: nema prolaska malicioznih ideja i djela jer narod i Banjaluka to nisu i nikada i neće dati“, poručili su u saopštenju.

autor:atv, foto:atv

Članak indeksiran 09. 09. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me