U Banjaluci nisu izložena “imena Bošnjaka”, već imena svih nestalih osoba

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko domaćih portala manipulativno je izvijestilo o izložbi “Gdje je?”, koja je bila postavljena u Banjaluci.

Foto: Institut za nestale osobe BiH 

Na portalu ATV 30.8.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Dok nestale Srbe niko i ne traži, imena Bošnjaka izložena u centru Banjaluke

U članku stoji:

Povodom Međunarodnog dana nestalih u centru Banjaluke postavljena je izložba "Gdje je" u organizaciji Instituta za nestala lica BiH sa imenima nestalih, koju je odobrio Grad Banjaluka. Na izložbi su predstavljena imena nestalih Bošnjaka u trenutku kada zvaničnici Srpske protestuju protiv (ne)rada Instituta kada su u pitanju srpske žrtve.

Iako to nije eksplicitno navedeno, navod iz naslova “dok nestale Srbe niko i ne traži”, kao i dio članka koji govori o “(ne)radu Instituta kada su u pitanju srpske žrtve”, implicira da su na izložbi izložena isključivo imena, kako se navodi, “nestalih Bošnjaka”.

Tvrdnje iz članka o tome da su na izložbi u Banjaluci “predstavljena imena nestalih Bošnjaka” prenijeli su i portali Večernje novosti, Faktor magazin, Banjalučke priče i Vrbas media. Večernje novosti su, nekoliko sati nakon prenošenja članka s ATV-a, objavile i vlastiti članak na ovu temu, s istim tvrdnjama:

NESTALI SRBI NE POSTOJE ZA INSTITUT BiH: Dok srpske žrtve guraju pod tepih, bošnjačke prezentuju u Banjaluci

Za razliku od ATV-a, Novosti su kontaktirale i sagovornika, predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljka Lazića. On je u svojoj izjavi pitao i “Jesu li istakli 1658 Srba, koje tražimo?”, što dodatno navodi na zaključak da izložba sadrži samo “nestale Bošnjake”, kako tvrdi ATV.


Čija su imena izložena u centru Banjaluke?

Kako navodi Fena, izložbu “Gdje je” postavio je 30.8.2022. u Banjaluci Međunarodni komitet Crvenog krsta u saradnji s Institutom za nestale osobe u BiH povodom Međunarodnog dana nestalih osoba. Ista je izložba prošle godine bila postavljena i u Sarajevu.

U članku Detektora od 30.8.2022. godine navodi se da su članovi porodica nestalih lica prošetali centrom grada noseći natpise “Gdje je?”. Za BIRN su govorili Ferida Nišić iz Hadžića, koja traga za bratom, kao i Milka Kovačević iz Udruženja nestalih lica Bratunac-Srebrenica, koja traga za suprugom. Govorili su i Mladen Živanović iz Instituta za nestale osobe BiH i Mujo Hadžiomerović iz Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih osoba.

Foto: BIRN BiH

Iako članci ATV-a i Večernjih novosti navode na zaključak da su izložena samo imena “nestalih Bošnjaka”, to nije tačno.

Kako je za Fenu rekla glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić, “u Bosni i Hercegovini je tokom rata nestalo oko 35.000 osoba”. Od tog broja, još uvijek se traga za njih 7.597.

Jasno je da se ovi brojevi odnose na osobe svih etničkih pripadnosti, a ne samo na Bošnjake. 

Dakle, izložba nije sadržavala samo imena nestalih Bošnjaka, već svih i dalje nestalih osoba, bez obzira na njihovu etničku i/ili nacionalnu pripadnost. Tu su informaciju autori/ce članaka na ATV-u i Večernjim novostima izostavili/e.


Politički obračuni i podsticanje nacionalne netrpeljivosti

Na izložbu u centru Banjaluke reagovali su i iz Gradskog odbora SNSD-a, koji su postavljanje izložbe okarakterisali kao “čin izdaje Republike Srpske”, uz prozivanje gradonačelnika Stanivukovića kao krivca, naglašavajući da “oštro osuđuju ovakav kvinsliški potez nedostojnog gradonačelnika grada”. I ovo je saopštenje također objavio ATV, oko sat nakon objave svog autorskog članka.

Konstatacija o Stanivukoviću, članu PDP-a, koji je politički protivnik SNSD-a, iznesena je i u članku ATV-a. 

“Postavljanje ovog materijala na Trgu nije moglo proći bez odobrenja Grada Banjaluka i gradonačelnika Stanivukovića”, naveo je ovaj portal.

ATV-ovo i SNSD-ovo problematiziranje činjenice da je u Banjaluci postavljen spisak svih osoba za kojima se još uvijek traga, uključujući i one iz bošnjačkog naroda, te pritom prozivanje gradonačelnika Stanivukovića za to, predstavlja istinski degutantan primjer politizacije i zloupotrebe nestalih osoba i njihovih porodica u političke svrhe.

Navođenjem da su u Banjaluci izložena imena “nestalih Bošnjaka”, te izostavljanjem informacije o tome da su na spisku zapravo sve nestale osobe, a ne pripadnici bilo koje etničke skupine, ATV je dodatno izmanipulisao svoje čitatelje/ke i naveo ih na pogrešan zaključak. 

Na taj se način podstiče i međunacionalna i međuetnička netrpeljivost i promovišu dalje podjele na etnonacionalnoj osnovi. Osim toga, to ponajprije predstavlja uvredu za nestale čija su imena izložena na Trgu Krajine i njihove porodice.

Shodno činjenicama, članke u kojima se tvrdi da su u Banjaluci izložena imena “nestalih Bošnjaka” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, jer se u njima tendenciozno izostavlja informacija da su na izložbi bila izložena imena svih nestalih lica, a ne samo Bošnjaka.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 09. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me