Raskrinkavanje.ba

Faktor → Doktor Velo Markovski: Ljekari prave greške u liječenju oboljelih od koronavirusa, što se vidjelo u Kini i Italiji

24.05.2020
Tekst članka

Doktor Velo Markovski, makedonski infektolog, dao je veoma zanimljiva razmišljanja o koronavirusu, njegovoj zaraznosti i načinu na koji se prenosi.

Podsjetio je da je u pitanju poznati virus koji je prvi put otkriven 1965. godine.

- I toliko je opasan da su se studenti medicine čak dobrovoljno njime inficirali da vide kakva će im klinička slika biti. Tako su vidjeli da spada u grupu virusa koji izaziva prehlade od kojih se mi u toku godine četiri puta razboljevamo. Pokazalo se da su 15 do 35 posto svih prehlada u toku zime izazvane koronavirusom. Dva puta nas je ovaj virus iznenadio. Ima četiri podtipa, ima ga i kod životinja, ne znamo tačno koji je izvor zaraze. Jasno je da se prenosi sa čovjeka na čovjeka, prva dva dana su najzarazniji, ali virus ima veoma nisku zaraznost, za razliku od morbila koje imaju 100 zarazu (kontagioznost). Ima mnogo dezinformacija- tvrdi Markovski.

Ističe da se poluživot virusa ne zna još uvijek, još nije proučen.

- Ali on ne može da opstane dugo, samo do nekoliko sati ako u tom ispljuvku, sputumu ima ćelija. Međutim, da bi nastala bolest potrebna je infektivna doza, potrbena je virulentnost virusa. Odjednom su se pojavila svojstva ovog virusa koja zbunjuju. Način patogeneze, način prisustva- navodi Markovski.

Tvrdi i da ljekari prave greške u liječenju oboljelih od koronavirusa, što se vidjelo u Kini i Italiji, da su "respiratori više ugasili nego što s spasili života".

- Koronavirus nije karantinska bolest pa se postavlja pitanje zašto se sprovode mjere koje nisu potrebne u ovom slučaju- pita se Markovski.

Pogledajte njegovo gostovanje i zanimljiva razmišljanja o pošasti koja prijeti cijelom svijetu.

Izvor: Faktor

Članak indeksiran 05.05.2020. Zadnji put osvježen 05.05.2020.

Ocijenjeno u analizi