Raskrinkavanje.ba

Info Brčko → DOM NARODA BIH: AKCIZE NA NAFTU UKINUTE NA PERIOD OD ŠEST MJESECI U PRVOM ČITANJU

27.07.2022
Tekst članka

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini (prvo čitanje) o izmjenama i dopuni ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

 

 

Za ovaj zakon glasalo je svih 14 prisutnih delegata. Nakon ove odluke, slijedi amandmanska procedura i o njemu će se delegati morati izjasniti u drugom čitanju. Procjene du bi gorivo moglo u konačnici pojeftiniti do 50 feninga.

 

 

Također, u dosadašnjem dijelu sjednice usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a tiče se izjednačavanja nastanka obaveze plaćanja akcize za porezne obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

 

Dom naroda je većinom glasova odbio prijedlog Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku. Tako će se ovaj predloženi zakonski akt razmatrati u redovnoj proceduri.

 

Izvor: Faktor

Članak indeksiran 09.08.2022. Zadnji put osvježen 09.08.2022.

Ocijenjeno u analizi