Raskrinkavanje.ba

TV K3 → Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH

24.01.2021
Tekst članka

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku u Bosni i Hercegovini te namjerava postati ozbiljna opcija među hrvatskim biračkim tijelom u BiH.

Bez puno medijske pompe stranka je u tišini osnovana u novembru 2020. godine, a na osnivačkoj skupštini za v.d. predsjednika do prvih unutarstranačkih izbora izabran je Slavko Andačić iz Čitluka, piše Hercegovina.info.

On je kazao da su svjesno radili u tišini, smatrajući da vijest o formiranju stranke u BiH ne treba davati “na sva zvona” dok se sve ne posloži i ne formiraju ogranke stranke. Već su, kaže, ostvarili kontakte u brojnim mjestima, te imaju pripremljeni 20-ak podružnica, odnosno ogranaka. Sjedište stranke je u Livnu, a time su, kaže Andačić, željeli poslati znakovitu poruku, jer je taj kraj nepravedno zapostavljen.

Slavko Andačić

U medijima se pojavila informacija da bi Diana Zelenika mogla biti na čelu Domovinskog pokreta BiH, a Andačić kaže da, koliko je on upoznat, ona se još nije odlučila pristupiti stranci, sa i sama je rekla da razmišlja o svom političkom angažmanu. On očekuje da bi za dvije sedmice moglo doći do unutarstranačkih izbora.

Dodao je i kako ne žele biti opozicija HDZ-u BiH među hrvatskim biračkim tijelom, već žele biti prvi izbor.

– Da smo zadovoljni HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. te ostalim strankama kojih je ionako previše, mi u ovo ne bi ni ulazili niti bi osnivali stranku. Težimo ponuditi pravu opciju biračima, a oni će odlučiti hoće li je prihvatiti – rekao je.

Na upit o osipanju DP-a u Hrvatskoj kazao je kako je to što se događa kratkoročno negativno, ali da će dugoročno to filtriranje i čišćenje u svakom slučaju doći jako dobro.

Izvor: Faktor/Hercegovina.info

Članak indeksiran 20.02.2021. Zadnji put osvježen 20.02.2021.

Ocijenjeno u analizi