Donald Trump prokomentarisao dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Izvor/medij: Oslobođenje
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Trump nije “tweetao” o Handkeu

Pred više od 1.500 gostiju u čuvenoj dvorani Konserthuset, Handkeu je nagradu uručio švedski kralj Karl Gustav.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Tokom uručenja Nobelove nagrade, ispred zgrade Švedske akademije održavao se veliki protest protiv odluke da ovogodišnji laureat bude kontroverzni austrijski pisac. Na protestima učestvuju i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.

Sama odluka o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Hendkeu izazvala je veliki broj reakcija. Američki predsjednik Donald Trump putem Twitter profila osudio je ovu odluku odbora.

“Ovo se dešava u svijetu nakon genocida u Srebrenici. Nobelov odbor napravio je veliku pogrešku nagradivši pisca koji je otvoreno podržavao genocid tokom rata u Bosni (1992-95). #Handke je rasističko kopile i #Nobel se SA PRAVOM suočava s vrlo intenzivnom kritikom. NIJE UREDU”

Donald J. Trump@realDonaldtrodi

This is what the world had after the Srebrenitsa Genocide. Nobel Committee has made a big mistake by awarding a writer who was openly supporting the genocide during the Bosnia War (1992-95). is a racist bastard & is RIGHTFULLY facing very intense criticism. NO GOOD

View image on Twitter

1,816

1:29 PM - Dec 10, 2019

Twitter Ads info and privacy

Članak indeksiran 14. 12. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me