Raskrinkavanje.ba

Republika → DONEO PIŠTOLJ U ŠKOLU I UPERIO GA U ĐAKE: Drama u Skoplju - nije jedini incident u Severnoj Makedoniji

07.05.2023
Tekst članka

Nakon događaja u Srbiji, gde je 13-godišnji učenik ubio 8 učenika i čuvara škole, a sutradan 21-godišnji mladić izvršio masakr u kojem je ubijeno 8 i povređeno 14 osoba, u Severnoj Makedoniji se desilo više incidenata.

Đak skopske osnovne škole je došao u školu sa plastičnim pištoljem. U jednom trenutku je uperio pištolj igračku u druge učenike, ali ga je onda predao.

Incident se dogodio oko podneva, u školi koja se nalazi na teritoriji Čaira, što je potvrdilo i Ministarstva unutrašnjih poslova.

-Dana 05.05.2023.godine, u prostorijama osnovne škole u ​​naselju Čair, Skoplje, policijski službenici su u prisustvu roditelja, učiteljice, psihologa i direktora škole obavili službeni razgovor sa maloletnikm u školi, po prethodnoj prijavi direktora škole da je izvadio plastični pištolj (igračku) i uperio ga u druge učenike, a zatim joj ga predao. Obavešten je dežurni javni tužilac za maloletnike, rečeno je Kuriru u MUP-u.

Još jedan incident se dogodio u Srednjoj medicinskoj školi „Panče Karagjozov. Izvori su rekli da je na jednom od časova primećena lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja.

U odgovoru iz MUP-a navodi se da su četiri srednjoškolke objavile preteće sadržaje na društvenoj mreži.

- Dana 05.05.2023. godine, policijski službenici PS Centar SVR Skoplje obavili su službeni razgovor sa E.R. (18) i troje maloletnika od 17 godina, svi učenici jedne srednje škole u ​​Skoplju, po prijavi zaposlenih u školi da su učenici postavljali sadržaje kojima prete učeniku u istoj školi i drugim licima na društvena mreža. Obavešten je javni tužilac i preduzimaju se mere za rasvetljavanje slučaja, odgovorili su iz MUP-a.

U oba slučaja uključen je i Centar za socijalna pitanja.

Ministarstvo prosvete i nauke obavestilo je juče da je počelo konsultacije o kreiranju mera i dopuni postojećih mehanizama za otkrivanje i prevenciju vršnjačkog nasilja, promeni pristupa radu sa decom asocijalnog ponašanja, radu sa njihovim porodicama i dr.

Ministar Jeton Šaćiri imao je sastanak sa akademskim profesorima i stručnjacima iz oblasti pedagogije, psihologije, sociologije, bezbednosnih nauka, sa ciljem, kako je rekao, da razgovaraju o tome šta oni mogu da urade kako bi sprečili neželjene događaje.

BONUS VIDEO

Članak indeksiran 10.05.2023. Zadnji put osvježen 10.05.2023.

Ocijenjeno u analizi