Raskrinkavanje.ba

BH dijaspora → Dotakli smo DNO kada se OVO ismijava: Priča maturantice iz Kaknja je lekcija koju ne smijemo zaboraviti

15.06.2018
Tekst članka

Prije par dana sam vidio da je neko objavio na Facebooku sliku prelijepe maturantice koja se zove Lejan.

Lejan Kozlić

Djevojka je uradila jedan divan gest. Umjesto blještave maturske haljine, na svojoj maturi se pojavila u plavom jeans kombinezonu i roza majici na kojoj je pisalo:

Oglas

„Novac dajem za djecu oboljelu od raka, a na maturu se može i bez haljine”.

Prvo što sam u sebi pomislio je:

„Svaka ti čast divna djevojko!“

Pa sam pokušao da se sjetim svoje mature i kako meni nije pala na pamet tako divna ideja. A onda sam se sjetio da sam živio u Državi koja je ipak brinula za svoju djecu, državi koja je liječila svoje mlade i iako će neki reći da u njoj ništa nije valjalo, ja se ne sjećam da su uopšte postojale javne kuhinje ili da su roditelji apelovali za pomoć da bi izliječili svoju teško bolesnu djecu – piše Al Jazeera Balkans.

I taman kada pomislim da smo zahvaljujući divnom primjeru ove djevojke opet postali makar malo normalno društvo, danas se desi novi šok. Potpuno suprotan od prvobitnog ushićenja da ima nade za nas i da nismo dotakli dno dna.

Takmičenje bahatih
Pročitam vijest na jednom portalu da su ovu divnu djevojku ismijali i išli čak dotle da je majka jednog maturanta, koji je trebao biti u pratnji ove djevojke, zabranila sinu da to i bude jer je po njenim riječima, pratnja njenog ljubimca prosjački obučena djevojka jer je došla na maturu bez haljine.

Prosjački gospođo?

Trebali bi biti ponosni što je upravo Vaš sin trebao da bude pratilac ovoj djevojci. Da imate imalo sluha za ljude oko sebe, ta djevojka bi trebala biti primjer i Vama i ostalim roditeljima.

Da napomenem, radi se o maturi za osnovnoškolce. Nije u pitanju ona prava matura, ona srednjoškolska. Još jedan proizvod demokratskog društva u kojem se bahati roditelji takmiče koji će više novaca potrošiti na haljinu i šminku djeteta od 15 godina. Da nije strašno bilo bi pretužno.

Dok pišem ovo, pročitao sam i Facebook status djevojčinog oca Enisa Kozlića koji nije mogao da vjeruje šta se dogodilo. Kao što i ja još uvijek ne mogu da povjerujem da smo zaista dotakli sva moguća dna koja postoje.

Najljepša na maturi
Draga Lejan, promitivizam je prolazna kategorija. Dobrota i humanost je trajna. Učinila si jedno divno, ljudsko i humano djelo. Na ponos svojih roditelja i svih normalnih ljudi koji se ježe čitajući na kakve je reakcije našilo Tvoje djelo.

Dragi roditelji, budite ponosni na vašu djevojku. Odgojili ste prelijepo, pametno, dobro i humano dijete. Sve ono što bi svaki roditelj poželio da prepozna i u svom djetetu.

Naravno kada spominjem svake roditelje, mislim na one normalne, one koji još uvijek cijene dobrotu, humanost i pažnju za druge ljude.

I još nešto draga Lejan. Sve te njihove skupe haljine, skupa šminka i nakit, će jednog dana ostati negdje na dnu ormara. Otići će u zaborav i sa onom pravom, velikom maturom. A tvoje djelo će se pamtiti. Ti si ono dobro i pozitivno naše Bosne i Hercegovine. I uprkos „prosjačkom izgledu“ kako je rekla jedna majka, siguran sam da si opet bila najljepša na svojoj maturi.

Jer ljepota jedne osobe nije samo ono što se vidi na prvi pogled. Ljepota jedne osobe je i izgled ali i duša koju nosi u svom tijelu.

A Ti si pokazala da imaš dušu.

P. S. Da je sreće, niko nikad više ne bi sakupljao i molio za novac da svoje bolesno dijete. I da je sreće Lejan bi bila ponos svoje škole ‘Hamdija Kreševljaković’ u Kaknju! Kao što je i moj ponos. Čestitam roditeljima na odgoju svoje kćerke!

Članak indeksiran 22.06.2018. Zadnji put osvježen 22.06.2018.

Ocijenjeno u analizi