Dr Crnogorac: Covid 19 dovodi do akutnog zatajenja pluća

Izvor/medij: PCNEN
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: Diskutabilne tvrdnje sjevernomakedonskog stručnjaka

Uz napomenu da je informacija više za ljekare nego za laike, dr Nebojša Crnogorac je na svome FB profilu podijelio stručni tekst o tome zašto je novi koronavirus Covid-19 toliko opasan.

“Ono zbog čega ljudi umiru i zašto je COVID 19 strašna bolest nije verovatno upala pluća i fibroza (hronično urastanja veziva koje bi se formiralo duže) već nešto što se zove citokinska oluja (cytokine storm), hiperinflamacijski sindrom (preterani upalni odgovor organizma), opisan u novom Lancetu (poznati engleski medicinski časopis visokog ranga). Jutros sam srećan jer sam sebi (nadam se) razjasnio problem zbog koga se, verovatno, umire svuda oko nas. Radi se, malo rogobatno, ali takva je nauka, o sekundarnom hemofagocitnom limfohistiocitoznom sindromu, koji dovodi do ARDSa (akutnog zatajenja rada pluća) i koji se zapravo leči respiratorima (uredjajima za podržavanje ventilacije pluća, veštačka pluća) koje svi zato i nabavljaju”, napisao je dr Crnogorac.

On obraćanje završava sljedećim rečenicama:

“Od životne je važnosti da se razmena gasova, disanje, odvija nesmetano, da nema bloka ćelijskih urastanja na membranama a vazdušni mehuri (alveole) budu naduvane kao balončići. Napisah i spasoh dušu a da li će neko da pročita videće se:)”

Dr Velo Markovski, makedonski infektolog tvrdi da ljekari prave greške u liječenju oboljelih od koronavirusa, što se vidjelo u Kini i Italiji. Korona virus nije karantinska bolest, pa se postavlja pitanje zašto se sprovode mjere koje nisu potrebne u ovom slučaju.

Marija S

23K subscribers

PRAVE VELIKE GREŠKE SA RESPIRATORIMA I KARANTINOM - Dr Velo Markovski

 

 

 

 

Članak indeksiran 12. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me