Raskrinkavanje.ba

N1 → Dr. Krkić-Dautović za N1: Put virusa korona - u prirodi toga nema

30.07.2020
Tekst članka

Infektologinja prof. dr sci. med. Sajma Krkić-Dautović kazala je danas za N1 da virus korona ne napada samo pluća već može napasti i sve ostale organe.

''Ja već odavno ne ocjenjujem pameću nego srcem, ja odlučujem srcem i to je ono što je najstarije, najkonkretnije i možda najpouzdanije. Srce je to koje potvrđuje'', kazala je gošća N1 na početku razgovora s Ivanom Erić.

''U nauci se provjerava sve i višestruko, zato se objavluju radovi u citiranim časopisima da bi došli do svih'', dodala je ona.

Potom je komentarisala svoje prethodne medijske nastupe te navode o porijeklu virusa.

''Nisam tvrdila ništa to, ja sam samo citiirala uvažene kolege i govorila sam o mogućnosti koja postoji. Taj virus je neobičan i potentan, brzo je obišao svijet. Ne poštuje godišnja doba, pojavio se u jednom klimatskom području i obišao sva klimatska područja. A u prirodi toga nema. U prirodi se to dešava veoma sporo'', naglasila je gošća N1.

Govoreći o virusu, dr. Krkić - Dautović kazala je da će uskoro biti zaokružena godina prisutnosti virusa.

''Ovaj virus je nešto novo, on je slabiji po intenzitetu, ali se lakše i brže širi. I nema visoku smrtnost. Ali ne poštuje godišnja doba, već je ovdje tri sezone, i sad će četvrtu. Ako uzmemo da se pojavio u zimu, sad ćemo u jesen i bit će zaokružena godina dana. Godina dana da je virus među nama'', poručila je ona uz napomenu da virus može napasti sve organe.

Članak indeksiran 31.07.2020. Zadnji put osvježen 31.07.2020.

Ocijenjeno u analizi