Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lijek, nikako ga nemojte davati djeci kada imaju temperaturu

Izvor/medij: Kakanj-X
Ocjena: Pseudonauka Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nije tačno da je paracetamol na listi kancerogenih lijekova

Doktor Branimir Nestorović poznat je po svojim javnim nastupima koji često odstupaju od uobičajenih ljekarskih savjeta. Ovoga puta pričao je o skidanju temperature kod djece, paracetamolu i njegovoj štetnosti.

Kada na toplomeru vidimo da dete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim merama, piše Telegraf.

 

Kada na toplomeru vidimo da dete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim merama, piše Telegraf.

 

Brojni su saveti za skidanje temperature, od saveta naših baka do prastarih metoga, pa među njima imamo tuširanje, stavljanje senfa na noge, listića krompira, mešavinu sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta od toga zaista deluje?

 

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je koja alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija.

 

– Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi, ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu, prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dete mekim peškirom kao da se znoji – kaže dr Nestorović.

 

Mnogi roditelji od antipiretika biraju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a doktor otkriva jednu novost vezanu za jedan od ova dva leka.

 

– Paracetamol je prekjuče u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim “seljačkim metodama”.

 

Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik.

 

Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva dr Branimir Nestorović.

 

Kada temperatura naglo skoči i da bi je što pre oborili roditelji se često pitaju da li su efikasniji čepići ili sirupi za obaranje?

 

 

 

Članak indeksiran 05. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me