Dr Nestorović upozorava koji lek nikako ne smete davati deci kada imaju jako visoku temperaturu

Izvor/medij: Telegraf
Ocjena: Pseudonauka Lažna vijest Ispravljeno
Raskrinkano u: Nije tačno da je paracetamol na listi kancerogenih lijekova

U Srbiji trenutno vlada virus izazvač jako visokih temperatura koje roditelji ne uspevaju da obore

Mnogi roditelju u Srbiji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema da nam roditelji nisu rekli da nikakav lek nije uspeo da pomogne u obaranju temperature.

Kada na toplomeru vidimo da dete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim merama.

Brojni su saveti za skidanje temperature, od saveta naših baka do prastarih metoga, pa među njima imamo tuširanje, stavljanje senfa na noge, listića krompira, mešavinu sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta od toga zaista deluje?

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je za "Telegraf" koja alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija.

 

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

ŽIVOT & STIL

  • 1:24

Ovi horoskopski znakovi misle da se ceo svet vrti samo oko njih

 

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

ZANIMLJIVOSTI

  • 0:49

Lenjivca toliko mrzelo da siđe sa drveta da je na svet doneo mladunče sa grane

- Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi, ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu, prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dete mekim peškirom kao da se znoji - kaže dr Nestorović.

Toplomer

Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji od antipiretika biraju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a doktor otkriva jednu novost vezanu za jedan od ova dva leka.

VIDEO: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

Play Video

1:30

Paracetamol je preključe u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim "seljačkim metodama". Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija - otkriva dr Branimir Nestorović.

Visoka, Povišena, Temperatura, Toplomer, Grip, prehlada, Dete, Deca, Bolesno dete, Groznica

Foto-ilustracija: Profimedia

Kada temperatura naglo skoči i da bi je što pre oborili roditelji se često pitaju da li su efikasniji čepići ili sirupi za obaranje?

Nemojte, molim vas, čepiće jer je apsopcija iz debelog creva promenljiva i nije ista kod sve dece - ističe doktor i dodaje:

Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje povise temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju telesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu - zaključuje dr Branimir Nestorović.

VIDEO: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

Play Video

1:11

Pročitajte još saveta doktora Nestorovića:

Dr Nestorović otkriva koliko puta nedeljno treba kupati bebu, ali i šta nikako ne smete koristiti

Dr Branimir Nestorović o tome kako je sam sebi izlečio hipertenziju: Sada mi je pritisak 125/80

Dr Nestorović objasnio kako da razlikujete viruse od bakterija: Boja sekreta iz nosa nije pokazatelj

(Telegraf.rs/B.K.)

Članak indeksiran 05. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me