Dr Stojković: Kinezi i Francuzi našli lek za koronu?!

Izvor/medij: Direktno.rs
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Da li je kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina (Sumameda) zaista “lijek za COVID-19”?

Najpoznatiji srpski genetičar Miodrag Stojković objavio je na Tviteru informaciju koja budi nadu u borbi sa virusom Covid-19. Da li je to pronađen lek?

Naime, naš ugledni genetičar napisao je sledeće:

- Posle kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70 odsto pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja - posle šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspešnost je 100 odsto - napisao je Stojković.

Profesor Didije Raul, direktor univerzitetske bolnice "Mediterane" u Marseju, prvi je predstavio rezultate ispitivanja vršenog na 24 pacijenta, 75 odsto njih koji su na terapiji posle obolevanja od koronavirusa šest dana nakon lečenja hidroksihlorokvinom više nisu imali aktivni virus unutar svog tela.

Ovaj lek korišćen u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom, koji se obično koristi protiv bakterijske pneumonije, doveo je do izlečenja pacijenata u roku od nedelju dana. Rezultati ovih pacijenata su upoređeni sa onima koji su primljeni u Avinjonu i Nici, a koji nisu lečeni na isti način, ali su ostali u bolnici, te njih 90 odsto i dalje ima ovaj virus.

Članak indeksiran 17. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me