Drama u školi u Makedoniji: Uperio pištolj u druge učenike, ovo nije jedini takav incident

Izvor/medij: Srpska info
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Dodavanje dramatičnosti klikbejt naslovima u izvještavanju o plastičnim pištoljima u učionicama

Talas suludog nasilja koje se dešavalo u Srbiji proteklih dana prelio se i Makedoniju.

Učenik jedne osnovne škole u Čairu prekjuče je u školu došao sa plastičnim pištoljem, koji je u jednom trenutku uperio u školske drugove, ali ga je na krahu predao.

Makedonska policija potvrdila je da je došlo do incidenta.

– U prostorijama osnovne škole u nasilju Čair u Skoplju policijski službenici su, u prisustvu roditelja, učiteljice, psihologa i direktora škole obavili službeni razgovor sa maloljetnikom – učenikom škole – po prethodnoj prijavi direktora škole da je izvadio plastični pištolj, igračku, i uperio ga u druge učenike, a zatim ga predao. Obavešten je dežurni javni tužilac za maloljetnike – rečeno je iz policije.

To, nažalost, nije jedini incident koji se tog dana dogodio u školama u Sjevernoj Makedoniji.

U Srednjoj medicinskoj školi “Panče Karagojzov” na jednom od časova primjećena je lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja. MUP je naveo da su četiri srednjoškolke objavile prijeteće sadržaje na društvenim mrežama.

– 5. maja 2023. godine policijski službenici u Skoplju obavili su službeni razgovor sa E. R. (18) i troje maloljetnika starosti 17 godina. Svi su učenici srednje škole u Skoplju, a reagovalo se po prijavi. Zaposleni u školi naveli su da su učenice na društvenoj mreži postavljale sadržaje u kojima se prpleti učeniku koji ide u istu školu i drugim osobama. Obaviješten je javni tužilac i preduzimaju se mjere za rasvjetljavanje slučaja – rekli su iz makedonske policije.

U oba slučaja uključen je i Centar za socijalni rad.

Ministar Jeton Šaćiri imao je sastanak sa akademskim profesorima i stručnjacima iz oblasti pedagogije, psihologije, sociologije, bezbjednosnih nauka sa ciljem da, kako je rekao, razgovaraju o tome šta oni mogu da integrišu u obrazovni sistem Sjeverne Makedonije kako bi spriječili neželjene događaje koji su se dogodili u Srbiji.

Ministarstvo je ukazalo i na to da postoje imejl adrese na koje djeca i roditelji mogu da prijave vršnjačko nasilje.

Ministarstvo prosvete i nauke obavijestilo je da je počelo konsultacije o kreiranju mjera i dopuni postojećih mehanizama za otkrivanje i prevenciju vršnjačkog nasilja, promjenu pristupa u radu sa djecom asocijalnog ponašanja, radu sa njihovim porodicama i slično, piše Kurir.

Članak indeksiran 10. 05. 2023 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me