Raskrinkavanje.ba

Glas Srpske → Dukić: Mirovnim sporazumom Srpska trajno cementirana

18.11.2017
Tekst članka

Banjaluka - Predsjednik Saveza logoraša Republičke Srpske Branislav Dukić ocijenio je da će Dejtonski mirovni sporazum, kojim je Republika Srpska trajno cementirana na ovim prostorima, opstati bez obzira na sve pokušaje njegovog urušavanja i stvaranja unitarne BiH.

"Vjerujem da je Dejtonski mirovni sporazum stvorio trajni mir na ovim prostorima i da više nikada neće doći do tragičnih sukoba koji su se desili 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Dukić Srni povodom 22 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Dukić je naveo da je siguran da će Dejtronski sporazum, iza kojeg stoje najveće sile svijeta, opstati, bez obzira što bošnjačka strana na sve moguće načine godinama pokušava da minimizira taj sporazum i stvori unitarnu BiH.

"Dejtonskim sporazum je Srbima dao državu - Republiku Srpsku. To je garancija da Srbi nikada neće kao narod nestati na ovim prostorima", kaže Dukić.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi