Raskrinkavanje.ba

Hayat → DVA LICA: EVROPSKA UNIJA ODBILA RUSKE VAKCINE, ALI NEZVANIČNO BRISEL SE OKREĆE SPUTNIKU V

15.03.2021
Tekst članka

Evropska unija je zvanično odbacila vakcinu Sputnik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj vakcini, saznaje Reuters.

Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade država članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima “Sputnika V” na osnovu zahtjeva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Riječ je o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju “Sputnika” u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lijekove odobrila je do sada primjenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko “Sputnik V” bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Reuters.

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi