EU nije zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu

Evropska unija nije “zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu”, kako to tvrde portali u regiji. EMA je započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine, a očekuje se da bi odluka mogla biti donesena već u maju.

Ocijenjeni članci
Tanjug Dezinformacija; Buka Dezinformacija; Ispravljeno; Centralna Dezinformacija; Ispravljeno; BH infoportal Dezinformacija; Banjaluka Info Dezinformacija; Kosova Info Dezinformacija; Moj Cazin Dezinformacija; Demantirano; Ispravljeno; Avaz Dezinformacija; PressMedia Dezinformacija; Ispravljeno; Cazin net Dezinformacija; Ispravljeno; Abraš Media Dezinformacija; B 92 Dezinformacija; Ispravljeno; Alo Dezinformacija; Balkans Aljazeera Dezinformacija; Ispravljeno; Hayat Dezinformacija; Ispravljeno; Blic Dezinformacija; Ispravljeno; RTV BN Dezinformacija; Ugljevik Info Dezinformacija; Skener info Dezinformacija; Informer Dezinformacija; Mondo Dezinformacija; Radio-televizija Vojvodine Dezinformacija; Bijeljina Press Dezinformacija; Kurir Dezinformacija; Akta Dezinformacija; 24 sedam Dezinformacija; Ispravljeno; Fosmedia Dezinformacija; Glas Javnosti Dezinformacija; Stanje stvari Dezinformacija; TV Most Dezinformacija; Srpska cafe Dezinformacija; E Trebinje Dezinformacija; IS Radio Dezinformacija; FACE TV Dezinformacija; Argumenti Dezinformacija; SC Radar Dezinformacija; Nova srpska politička misao Dezinformacija; Theworldnews Dezinformacija; Avaz Dezinformacija; MM Gradiška Dezinformacija; BH info Dezinformacija; Tutin Press Dezinformacija; Crna Hronika Dezinformacija; RTV HIT Dezinformacija;

Novinska agencija Tanjug je 15.3.2021. objavila vijest sa sljedećim naslovom:

EU: Ruska vakcina zvanično nepoželjna, ali nužna

U članku je navedeno kako je “EU zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom”: 

EU je zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj ruskoj vakcini jer mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, saznaje Rojters u diplomatskim krugovima u Briselu.

Navedene tvrdnje o tome kako je Evropska unija “zvanično odbacila” Sputnjik V vakcinu prenijeli su i drugi mediji u regionu. Tako se članak sa istim tvrdnjama sa Tanjuga našao i na portalima B92, Hayat, Alo, Informer, Al Jazeera, Abraš Media, Buka, Centralna, BH-InfoPortal, Banjaluka (.info), Kosova (.info), Moj Cazin, Avaz, Press Media, Cazin (.net), Blic, RTV BN, Mondo, Skener, Ugljevik, Bijeljina Press, Kurir, Akta, 24 sedam, Fos Media, Glas Javnosti, Stanje Stvari, TV Most, Srpska Cafe, E-Trebinje, IS-radio, Face, Argumenti, SC Radar, Central News, Nova Srpska Politička Misao, The World News, MM Gradiška, Big Portal, Tutin Press, Crna Hronika, i Srbija (.info).

Dok su svi gore nabrojani mediji prenijeli spornu tvrdnju u tekstu članaka koji su objavili, neki su ovu istu netačnu tvrdnju imali i u samom naslovu članka:

EU zvanično odbila "Sputnjik" vakcine (Buka)

Mediji koji su u naslovu prenijeli tvrdnju kako je “EU zvanično odbila Sputnjik V vakcinu” su Hayat, Alo, Buka, CentralnaBH-InfoPortal, Banjaluka (.info), Kosova (.info), Moj Cazin, Avaz, Press Media, Cazin (.net), Blic, RTV BN, Mondo, Skener, Ugljevik, Bijeljina Press, Kurir, 24 sedam, Fos Media, Srpska Cafe, E-Trebinje, IS-radio, Face, Argumenti, SC Radar, Central News, Nova Srpska Politička Misao, The World News, MM Gradiška, Big Portal, Tutin Press, Crna Hronika, i Srbija (.info).

Pored gore navedenih tvrdnji o “zvaničnom odbacivanju Sputnjik V vakcine od strane EU”, svi članci sadrže i pasus koji ukazuje na drugačije stanje stvari:

Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju, koja je već godinama na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja poluotoka Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Reuters. 

Prvobitno navedena tvrdnja kako je “EU zvanično odbacila Sputnjik V vakcinu” u suprotnosti je sa navedenim pasusom u kojem se tvrdi da bi eventualno odobrenje Sputnjik V vakcine bilo “velika diplomatska pobjeda za Rusiju”, što govori da vakcina još uvijek nije ni odobrena niti odbijena.

Istu tvrdnju, no u člancima sa drugim centralnim temama, imali su portali Radio Televizija Vojvodine i RTV Hit. U članku “Lavrov i Sijarto razgovarali o snabdevanju ruskom vakcinom” na portalu Radio Televizije Vojvodine mogu se pronaći isti citati koji su predmet ove analize i koje smo do sada spomenuli. U članku “RUSIJA: PREGOVARAMO I SA ŠPANIJOM, FRANCUSKOM I NJEMAČKOM” na portalu RTV Hit nalazi se samo sljedeća rečenica:

EU je zvanično odbacila vakcinu “sputnjik V” i proglasila ju je nepoželjnom ali daleko od očiju javnosti zvanični Brisel se okreće toj vakcini, saznaje Rojters. 

Je li EU “zvanično” odbila Sputnjik V vakcinu?

Tanjug je kao izvor vijesti o tome da je EU “zvanično odbacila” Sputnjik V vakcinu naveo novinsku agenciju Reuters. Članak o ovoj temi je objavljen na Reutersovom portalu 15. marta 2021. pod naslovom:

Nezamislivo? EU razmatra mogućnost vakcinacije ruskim Sputnjikom

No, u ovom članku se ne nalazi tvrdnja o “zvaničnom odbijanju” Sputnjika od EU, kako to navodi Tanjug. U uvodu članka stoji:

U javnosti, Evropska unija je odbacila rusku globalnu kampanju opskrbe vakcinom protiv koronavirusa kao propagandnu akciju nepoželjnog režima.

Iza kulisa, blok se okreće Moskvinoj vakcini Sputnik V, dok pokušava da vrati na tračnice svoj plan da vakciniše 450 miliona ljudi, rekli su za Reuters diplomatski i službeni izvori EU.

Dakle, ključna promjena koja se desila u prenosu ove vijesti sa engleskog na jezike koji se koriste na našem prostoru jeste da je riječ “publicly” prevedena kao “zvanično” umjesto kao “javno”. Time se stvara utisak kako je EU zvanično rekla “ne” ruskoj vakcini, međutim, to nije tačno. 

Zaista, određeni zvaničnici EU, kako je i navedeno u člancima, poput šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen (17.2.2021) i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela (9.3.2021), izražavali su sumnje u vezi sa Sputnjik V vakcinom, navodeći nedostatak podataka kao razlog za brigu, te nazvavši vakcinu vanjskopolitičkim propagandnim alatom Kremlja. No, javno iznošenje ovakvih stavova ne predstavlja zvaničnu “odbijenicu” za Sputnjik V vakcinu. Da vakcina još uvijek nije ni odobrena ni odbijena, može se zaključiti na osnovu procesa koji se odvijaju u nadležnim agencijama EU u vezi sa odobravanjem ove vakcine za upotrebu na području EU.

Kako smo već ranije naveli, u Reutersovom članku, ali i prenošenjima tog članka koja su predmet ove analize, navedeno je da “ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, bit će to velika diplomatska pobjeda za Rusiju” - iz čega je jasno da ova vakcina nije odbijena, ali još uvijek nije ni odobrena, te da se ta odluka čeka. Osim ovoga, u jednom dijelu Reutersovog teksta se eksplicitno navodi da zvanična odluka po pitanju ove vakcine još nije donesena:

Pregovori s proizvođačima vakcina obično traju mjesecima prije nego što se postignu dogovori o isporuci, a zvaničnik EU je rekao da još nije donesena odluka o tome hoće li se obratiti proizvođačima Sputnjika V nakon internih razgovora o tom pitanju. 

Dodatna potvrda da Sputnjik V nije zvanično ni odobren ni odbijen, već da je trenutno u procesu kontinuiranog pregleda od Evropske agencije za lijekove (EMA), također se nalazi u istom članku Reutersa. U njemu se navodi da bi se odluka o odbijanju ili odobrenju ruske vakcine u EU mogla očekivati već u maju. 

Ipak, bilo kakvo oklijevanje EU da započne razgovore sa proizvođačima Sputnjika V moglo bi oslabiti ako Evropska agencija za lijekove (EMA) odobri vakcinu i ako države članice daju saglasnost da proizvode ovu vakcinu u fabrikama na svojim teritorijama.

EMA je 4. marta pokrenula kontinuirani pregled Sputnjika V, prvi korak u procesu koji bi mogao dovesti do njenog odobrenja na nivou cijele EU. Zvaničnik EU, koji je upoznat s postupkom, rekao je da bi se odluka o mogućem odobrenju mogla donijeti već u maju.

Ovaj dio članka, u kojem se jasno navodi da je proces odobrenja u toku i da se odluka očekuje u maju, kao i ranije citirani pasus o pregovorima sa proizvođačima, nije prenesen u članku Tanjuga, a kasnije ni drugih portala koji su prenijeli Tanjugov članak.

Evropska agencija za lijekove je agencija Evropske unije zadužena za procjenu i nadzor lijekova. Kao takva, zadužena je i za davanje preporuke Evropskoj komisiji za autorizaciju vakcina protiv koronavirusa. Nakon pozitivne naučne preporuke od EMA-e, koja je bila zasnovana na temeljitoj procjeni sigurnosti, djelotvornosti i kvalitete vakcine, te konsultacije sa državama članicama EU koje su izrazile podršku, Evropska komisija je do sada odobrila četiri vakcine protiv koronavirusa: Comirnaty (BioNTech/Pfizer), COVID-19 vakcinu AstraZeneca, COVID-19 vakcinu Janssen (Johnson & Johnson), te COVID-19 vakcinu Moderna. 

EMA je započela kontinuirani pregled Sputnjik V vakcine 4.3.2021, što je prvi korak u procesu koji dovodi do prihvatanja ili odbijanja ove vakcine.

Uz Sputnjik V, trenutno se u procesu kontinuiranog pregleda nalaze još dvije vakcine: CVnCoV njemačke kompanije CureVac N.V. i NVX-CoV2373 američke kompanije Novavax. Na web stranici EMA-e piše da je, prema zakonima o farmaceutskim produktima u EU, standardni rok za procjenu lijeka najviše 210 dana. Međutim, EMA ubrzanim postupkom tretira prijave za odobrenje i stavljanje u promet medicinskih sredstava za suzbijanje simptoma povezanih sa COVID-19. To omogućava da se vremenski rok za ocjenjivanje smanji na manje od 150 radnih dana. EMA također može koristiti mehanizam tekuće revizije za lijekove za koje misli da pokazuju obećavajuće znakove efikasnosti u suzbijanju bolesti izazvane infekcijom COVID-19. To omogućava EMA-i da započne s procjenom podataka čim isti postanu dostupni u toku razvojnog procesa medicinskog sredstva, da bi dodatno ubrzali naknadnu formalnu procjenu zahtjeva za odobrenje i stavljanje u promet. 

Dakle, vakcina Sputnjik V je u procesu evaluacije od EMA-e, te bi eventualno mogla biti odobrena za upotrebu u EU. Zvaničnici EMA-e nisu rekli da Sputnjik V neće dobiti autorizaciju. U intervjuu za austrijsku ORF televiziju, predsjednica Upravnog odbora EMA-e Christa Wirthumer-Hoche kritikovala je odluke nekih država članica EU (Mađarske i Slovačke) da jednostrano dodijele tržišno odobrenje ruskoj Sputnjik V vakcini. Međutim, Wirthumer-Hoche je nagovijestila i mogućnost autorizacije ove vakcine od EMA-e: 

Mogli bismo imati Sputnjik V na tržištu u budućnosti, kada proučimo potrebne podatke.

Deutsche Welle 23.3.2021. prenosi izjavu Emer Cooke, direktorice EMA-e, koja je rekla kako se nada da će Sputnjik V dobiti odobrenje za upotrebu u EU i da je EMA u procesu organizovanja inspekcija proizvodnim i kliničkim objektima gdje se razvila i proizvodi Sputnjik V vakcina.

Na osnovu svega iznesenog, iako su određeni čelnici EU javno izražavali sumnje vezane za Sputnjik V vakcinu, EU je nije zvanično “odbila”. Vakcina je u procesu tekuće revizije od EMA-e, te je moguće da će biti odobrena za upotrebu na teritoriju cijele EU. 

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu novinske agencije Tanjug, da je EU “zvanično” odbacila Sputnjik V vakcinu, dobija ocjenu dezinformacija. Ove ocjene dobijaju i svi ostali mediji koji su prenijeli iste tvrdnje.

Napomena 9.4.2021.

Članci portala Buka, Cazin Net, Moj Cazin, 24sedam, Centralna, Blic, i Crna Hronika su u međuvremenu izmijenjeni tako da sadrže tačne informacije, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena 13.4.2021.

Članak portala B92 je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 

23.4.2021: Članak portala Al Jazeera je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

10.05.2021: Članak portala Pressmedia je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 2.6.2021.

Članak portala Hayat je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 06. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me