Raskrinkavanje.ba

Radio-televizija Vojvodine → Lavrov i Sijarto razgovarali o snabdevanju ruskom vakcinom

15.03.2021
Tekst članka

MOSKVA,BRISEL - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom o snabdevanju vakcinom Sputnjik V, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o zajedničkim naporima u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući isporuku ruske vakcine Mađarskoj, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

sputnjik, ve, vakcina

EPA-EFE/Zoltan Balogh

Prema navodima ruskog mMinistra inostranih poslova, telefonski razgovor je inicirala Mađarska.

Rusija: Pregovori o proizvodnji Sputnjika i u zemljama EU

Ruski Direktni investicioni fond započeo je pregovore o procedurama za povećanje obima proizvodnje vakcine Sputnjik V, koja bi se sada proizvodila i u zemljama EU, saopštio je ranije danas predstavnik Fonda.

"Postigli smo sporazum sa kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke da pokrenemo proizvodnju Sputnjika V", rekao je predstavnik Fonda, preneo je TAS S.
Sada su u toku pregovori sa brojnim kompanijama kako bi se dodatno povećao obim proizvodnje u celoj EU, dodao je on.

To će omogućiti pokretanje proaktivnog snabdevanja Sputnjikom na zajedničkom evropskom tržištu nakon što ruska vakcina dobije odobrenje od EMA, primetio je portparol Fonda.
RDIF i partneri će, takođe, biti spremni da započnu isporuke u zemlje članice EU koje će pojedinačno registrovati Sputnjik V, dodao je portparol.

EU: Ruska vakcina zvanično nepoželjna, ali nužna

EU je zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj ruskoj vakcini jer mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, saznaje Rojters u diplomatskim krugovima u Briselu.

Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade država članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima Sputnjika V na osnovu zahteva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Reč je o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju Sputnjika u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, biće to velika diplomatska pobeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Rojters.

Dams: Ruska vakcina Sputnjik V tražena u EU

Ruska vakcina Sputnjik V tražena je u EU, izjavio je danas predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Rik Dams tokom sastanka sa predsednikom ruske državne Dume Vjačeslavom Volodinom, navodi se u izveštaju Duma TV.

Prema izveštaju, predsednik PS SE je otkrio da odgovarajuća agencija razmatra ovu opciju, preneo je TASS.

U međuvremenu, portparol Evropske komisije Stefan De Kersmaker izjavio je danas na konferenciji za novinare da EU u ovom trenutku ne vodi pregovore o nabavci sa proizvođačima Sputnjika V.

On je podsetio da se ruska vakcina trenutno ne nalazi u evropskom portfoliju vakcina i da ukoliko se države članice EU odluče da prošire ovaj portfolio, o tome bi trebalo raspravljati.

Evropska agencija za medicinu (EMA) objavila je 4. marta da pokreće veštačenje vakcine Sputnjik V.

Prema EMA, specijalisti će proceniti usklađenost vakcine sa evropskim standardima o efikasnosti, sigurnosti i kvalitetu.

Do danas Sputnjik V je registrovan u 50 zemalja koje ukupno imaju preko 1,3 milijardi stanovnika.

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi