Raskrinkavanje.ba

Argumenti → Rojters: „Sputnjik“ zvanično odbijen, ali…

15.03.2021
Tekst članka

EU je zvanično odbacila vakcinu „Sputnjik“ i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj vakcini, saznaje Rojters.

Naime, Brisel mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, zbog čega je Uniji smanjen manevarski prostor.

Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima „Sputnjika“ na osnovu zahtjeva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Riječ je o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju „Sputnjika“ u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lijekove odobrila je do sada primjenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko „Sputnjik“ bude odobren i u EU, biće to velika diplomatska pobjeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina, navodi Rojters.

IZVORTanjug

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi