Raskrinkavanje.ba

B 92 → EU zvanično okreće glavu od "sputnjika", ali...

15.03.2021
Tekst članka

Brisel -- EU je zvanično odbacila vakcinu "sputnjik V" i proglasila ju je nepoželjnom ali daleko od očiju javnosti zvanični Brisel se okreće toj vakcini, saznaje Rojters.

Naime, Brisel mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove, zbog čega je Uniji smanjen manevarski prostor.

Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama izjavio je da vlade država članica EU razmatraju kako da počnu pregovore s proizvođačima "sputnjika V" na osnovu zahteva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

 

Reč je o Mađarskoj i Slovačkoj, koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju "sputnjika" u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju Rei Tera nedaleko od Rima.

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko "sputnjik V" bude odobren i u EU, biće to velika diplomatska pobeda za Rusiju, koja je već godinama na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi