Raskrinkavanje.ba

Stanje stvari → Reuters: Vlade EU razmatraju kako započeti pregovore s proizvođačima Sputnika V.

16.03.2021
Tekst članka

Europska agencija za lijekove do sada je odobrila uporabu cjepiva četiri proizvođača, ali imunizacija u EU-u je spora zbog nedostataka u procesu proizvodnje.

Bruxelles - EU je službeno odbila cjepivo "Sputnik V" i proglasila ga nepoželjnim, ali daleko od očiju javnosti, službeni se Bruxelles okreće tom cjepivu, doznaje Reuters.

Naime, Bruxelles mora provesti imunizaciju 450 milijuna građana EU i vratiti život u normalu, zbog čega Unija ima manje manevarskog prostora.

Dužnosnik EU-a koji sudjeluje u pregovorima o nabavi cjepiva s farmaceutskim tvrtkama rekao je da vlade država članica EU-a razmatraju kako započeti pregovore s proizvođačima "Sputnjika V" na temelju zahtjeva četiri države članice za pokretanje pregovaračkog procesa .

To su Mađarska i Slovačka, koje su već nabavile ruska cjepiva, Češka koja je izrazila interes, a europski dužnosnici potvrdili su da Italija planira pokrenuti proizvodnju "Sputnika" u svom najvećem bioreaktoru u pogonu Rei Terra kod Rima.

Europska agencija za lijekove do sada je odobrila uporabu cjepiva četiri proizvođača, ali imunizacija u EU-u je spora zbog nedostataka u procesu proizvodnje.

Ako "Sputnjik V" bude odobren i u EU, to će biti velika diplomatska pobjeda Rusije, koja je godinama bila pod trgovinskim sankcijama iz Bruxellesa zbog aneksije Krima i potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine, prema Reutersu.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Tanjug / NSPM, 15. ožujka 2021. )

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi