Raskrinkavanje.ba

Glas Javnosti → EU REKLA 'NJET' SPUTNJIKU V: Iako je proglašena NEPOŽELJNOM zvanični Brisel nije baš potpuno ODBACIO rusku vakcinu

15.03.2021
Tekst članka

Ruska vakcina "Sputnjik V" odbačena je zvanično od strane Evropske Unije ali nisu sve članice za to, pa se traže pregovori sa Rusijom da se vakcina ipak odobri zbog brže imunizacije.

EU je zvanično odbacila vakcinu Sputnjik V i proglasila je nepoželjnom, ali iza očiju javnosti zvanični Brisel se okreće ka toj ruskoj vakcini jer mora da sprovede imunizaciju 450 miliona građana EU i vrati život u normalne tokove.
 
Jedan zvaničnik EU koji učestvuje u pregovorima o nabavci vakcina sa farmaceutskim kompanijama, izjavio je da vlade država članica EU razmatraju da počnu pregovore s proizvođačima Sputnjika V na osnovu zahteva četiri zemlje članice da se pokrene proces pregovora.

Reč je o Mađarskoj i Slovačkoj koje su već nabavile ruske vakcine, Češkoj koja je izrazila zainteresovanost, a evropski zvaničnici su potvrdili i da Italija planira da počne proizvodnju Sputnjika u svom najvećem bioreaktoru u postrojenju ReiThera nedaleko od Rima.

 

 

 

Evropska agencija za lekove odobrila je do sada primenu vakcina četiri proizvođača, ali se imunizacija u EU sporo odvija zbog propusta u proizvodnom procesu.

Ukoliko Sputnjik V bude odobren i u EU, biće to velika diplomatska pobeda za Rusiju koja je već godina na udaru trgovinskih sankcija Brisela zbog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajina.

(Glas javnosti)

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi