Raskrinkavanje.ba

TV Most → EU: Rusko cjepivo službeno je nepoželjno, ali neophodno

15.03.2021
Tekst članka

EU je službeno odbila cjepivo Sputnik V i proglasila ga nepoželjnim, no iza očiju javnosti službeni se Bruxelles okreće tom ruskom cjepivu jer mora imunizirati 450 milijuna građana EU i vratiti život u normalu, doznaje Reuters u diplomatskim krugovima u Bruxellesu. 

Dužnosnik EU-a koji sudjeluje u pregovorima o nabavi cjepiva s farmaceutskim tvrtkama rekao je da vlade država članica EU-a razmatraju početak pregovora s proizvođačima Sputnika V, temeljem zahtjeva četiri države članice za započinjanje pregovaračkog procesa.

To su Mađarska i Slovačka, koje su već nabavile ruska cjepiva, Češka koja je izrazila interes, a europski dužnosnici potvrdili su da Italija planira pokrenuti proizvodnju Sputnika u svom najvećem bioreaktoru u tvornici ReiTer u blizini Rima.

Europska agencija za lijekove do sada je odobrila uporabu cjepiva četiri proizvođača, ali imunizacija u EU-u je spora zbog nedostataka u procesu proizvodnje.

Ako Sputnjik V bude odobren i u EU, to će biti velika diplomatska pobjeda Rusije, koju su godinama pogađale trgovinske sankcije Bruxellesa zbog aneksije Krima i potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine, navodi Reuters.

Izvor: Tanjug

Članak indeksiran 09.04.2021. Zadnji put osvježen 09.04.2021.

Ocijenjeno u analizi