Raskrinkavanje.ba

Crno pile → Dvije francuske haubice CAESAR zarobile ruske snage i zahvaljuju se

23.06.2022
Tekst članka

Francuski novinar najavio je zarobljavanje samohodnih topova Caesar prebačenih u Oružane snage Ukrajine.

Francuske samohodne topničke jedinice 155 mm CAESAR, koje su prije samo nekoliko tjedana predane Oružanim snagama Ukrajine, već je zarobila ruska vojska.

Uz takvu informaciju, francuski novinar, odvjetnik i političar Régis de Castelnau primijetio je da su zbog nadzora ukrajinske vojske Oružane snage Ukrajine ne samo izgubile dva samohodna topnička nosača Caesar, već su potonje zarobljene od strane ruske vojske , navodeći da su Rusi već poslali NATO oružje na proučavanje.

Kako je de Castelnaud naveo u svojoj izjavi, ruska vojska uspjela je dovesti dvije instalacije u potpunu operativnost. Trenutno su već isporučeni u UralVagonZavod u Nižnjem Tagilu, gdje ih inženjeri proučavaju metodom potpune demontaže.

Još jedno Macronovo postignuće“, s ironijom je primijetio političar.

Danas 23. lipnja, službeni Telegram kanal UralVagonZavoda potvrdio je tvrdnje Regisa. Kanal je zahvalio Francuskoj i predsjedniku Emmanuelu Macronu na haubicama, rekavši da će biti “pri ruci”.

Dobar dan, gospodine Regis. Molimo vas da predsjedniku Macronu prenesete našu zahvalnost za donirane samohodne topove. Oprema je, naravno, tako-tako… Ne kao naš MSTA-S! Ali, ipak, korisno je u gospodarstvu. Pošaljite još – razumjet ćemo,” poručili su iz Uralvagonzavoda.

Ove tvrdnje dosad nisu demantirala ministarstva obrane Ukrajine i Francuske. Međutim, u trenutku objave, ruski izvori još nisu objavili fotografije zarobljenih haubica CAESAR.

S obzirom na činjenicu da se to oružje koristi na fronti i da ga se Oružane snage Ukrajine često rješavaju, bježeći povlačenjem, logično je pretpostaviti da se takva situacija mogla dogoditi.

Članak indeksiran 01.07.2022. Zadnji put osvježen 01.07.2022.

Ocijenjeno u analizi