DVOSTRUKI ARŠINI VLADE KS: MOŽE NA NEODREĐENO S DIPLOMOM IZ ŠIROKOG BRIJEGA

Izvor/medij: Hayat
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Ko je zaposlio referenta sa diplomom iz Širokog Brijega u Vladi Kantona Sarajevo?

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme.


Mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, u narednom periodu bit će zadužen za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS, saznaje Klix.ba

A. Dž. (ime i prezime poznato redakciji), primljen na neodređeno vrijeme na radno mjesto višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica u Odjeljenju za pripremanje, organizovanje i realizaciju sjednica Vlade u Stručnoj službi Vlade Kantona Sarajevo, stupa na posao 14. januara 2019. godine - piše u rješenju koje je doneseno 8. januara 2019. godine. 

U Vladu Kantona Sarajevo primljen je namještenik samo pet dana nakon što je novi saziv izvršne vlasti na čelu s premijerom Edinom Fortom usvojio zaključak u kojem se navodi kako Vlada KS nastavlja moratorij na novo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2019. godine. 

- Vlada Kantona Sarajevo neće davati saglasnost za prijem na neodređeno vrijeme dok je na snazi Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo od 12. oktobra 2018. godine - navedeno je u zaključku koji potpisuje predsjednik Vlade KS Edin Forto. 

Ovaj zaključak iz Vlade Kantona Sarajevo dostavljen je svim kantonalnim subjektima, uključujući i zdravstvene ustanove poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". 

Ta ista vlada, koja je uvela moratorij, samo nekoliko dana nakon prosljeđivanja zaključka prva je prekršila usvojeno pravilo. 

Viši referent za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS primljen je na neodređeno vrijeme bez položenog stručnog upravnog ispita, a koji će morati položiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na posao. 

U obrazloženju o prijemu u radni odnos navedeno je da je rješenje konačno i da je A. Dž. ispunio uslove za obavljanje poslova višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS (završena gimnazija ili ekonomska škola SSS-IV stepen, najmanje deset mjeseci radnog staža, položen stručni ispit i poznavanje rada na računaru). 

Uvidom u personalne dokumente imenovanog utvrđeno je da je završio Srednju strukovnu školu s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg, struka ekonomija i trgovina (Svjedodžba broj: 1647-4-M-122-6/18 od 8. januara 2018. godine) i da ima dokaz o poznavanju rada na računaru (Certifikat broj: Diploma KEIKO learning centar od marta 2018. godine) -nevedno je u rješenju o prijemu u radni odnos. 

Mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, vršiti će, između ostalog, poslove izrade nacrta i prijedloga dnevnog reda sjednica Vlade KS, kompletirati i otpremati materijale za sjednice, voditi zabilješke na sjednicama, dostavljati akte na razmatranje Skupštini KS i izrađivati izvještaje. 

Ovo nije prvi put da novi saziv vlasti u Kantonu Sarajevo pokazuje neprincipijelnost. 

Javnost je nedavno ostala negativno iznenađena nakon što je predsjednik Vlade KS Edin Forto, koji se naknadno izvinio javnosti, zatražio isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH i to u trenutku dok je predlagao ukidanje paušala zastupnicima u Skupštini KS. 

 

Članak indeksiran 07. 02. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me