Džaferović: Hoću da srpski narod ovo zna u ovakvom trenutku

Izvor/medij: CIK
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: “Cik media”: Koliko članaka toliko izmišljenih izjava

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se javnosti nakon izricanja presude Karadžiću u Haškom tribunalu.

Džaferović je rekao da je danas stigla zaslužena kazna te da cijeli civilizovani svijet mogu biti zadovoljni doživotnom kaznom zatvora. On je istakao da je pravda djelimična jer nije presuđeno da je genocid počinjen i u drugim mjestima.

“Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i cijelu BiH, ne umanjuje odgovornost naredbovaca i izvršitelja niti težinu zločina”, rekao je Džaferović.

On ističe da je danas kompletno ratno rukovodstvo RS-a presuđeno za UZP, genocid i zločin protiv čovječnosti. Istakao je da te presude ne doživljava kao presude srpskom narodu već Miloševićevom projektu.

“Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić”, kazao je Džaferović.

Džaferović je kazao da je današnje presuda snažna poruka onima koji imaju planove da nasrću na BiH, odnosno da njihovi projekti nikada neće uspjeti i da će završiti na crnoj strani historije.

Kako kaže, svima u BiH i regiji potrebna je izgradnja povjerenje, a koje se ne može graditi na negiranju zločina i slavljenju ratnih zločinaca. Podvukao je važnost suočavanja sa istinom kako zbog žrtava isto tako i zbog onih čije ime su zločini počinjeni.

Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Pogledajte trenutak kada je Karadžić saznao da je osuđen na doživotnu robiju

Ambasadorica Čolaković: U sudnici su aplaudirali kada su Karadžiću izrekli presudu

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je danas lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i ratnom zločincu Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, ipak Vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Također, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

Članak indeksiran 23. 03. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me