DŽO BAJDEN VASKRSAVA EKS-JUGOSLAVIJU! Ulazi šest balkanskih zemalja, Beograd bi bio sedište?! AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU!

Izvor/medij: Sandzaklive
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ne, Joe Biden ne “vaskrsava Jugoslaviju”

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da bi region, pod vođstvom novog šefa SAD, mogao da bude novi multietnički entitet, usko povezan sa EU. To bi bila inkarnacija nekadašnje velike države

Izvor: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsjednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ – novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sjedištem u Beogradu.

– To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. veka – nove EU-Jugoslavije – piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Les ističe i da nema sumnje da će Bajdenova administracija željeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi. Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

– Ako predsjednik Bajden želi da ostane veran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti – piše Les u tekstu.

Neki su protiv

Prema rečima Ivice Dačića, predsjednika Skupštine i bivšeg šefa diplomatije, Srbija podržava bližu koordinaciju regiona, ali je dosta država protiv toga.

– Uvek smo spremni za bližu koordinaciju delovanja u zajedničkom interesu svih na zapadnom Balkanu, ali to nije po volji nekih, i oni su se protivili i mini-Šengenu zato što liči na Jugoslaviju i što će biti pod dominacijom Srbije, kako oni kažu – kaže Dačić za Kurir.


 

Izvor: mondo.me

Članak indeksiran 15. 12. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me