Raskrinkavanje.ba

Srpski dnevnik → EKSKLUZIVNI SNIMAK: ASANŽ JE UHAPŠEN DA BI BIO IZRUČEN SAD, A TAMO MU PRETI NAJGORA MOGUĆA KAZNA

11.04.2019
Tekst članka

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je „moćne aktere“, uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za „sofisticirane napore“ da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

 

„Vikiliks“ je naveo da je Džulijan Asanž uhapšen sa ciljem da se izruči Americi. Inače, Asanžu u Americi preti i smrtna kazna.

 

Organizacija je na svom nalogu na Tviteru objavila fotografiju Asanža, uz koju je napisala da je „ovaj čovek sin, otac i brat“, da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

„Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori“, naveo je Vikiliks uz hešteg „Zaštiti Asanža“.

 

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

 

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

 

Članak indeksiran 14.04.2019. Zadnji put osvježen 14.04.2019.

Ocijenjeno u analizi