Raskrinkavanje.ba

HR SOTT → Električni automobili ispuštaju više toksičnih emisija od vozila na benzin i lošiji su za okoliš

07.03.2024
Tekst članka

Električna vozila, uključujući električna vozila Tesle Elona Muska, ispuštaju više otrovnih emisija u atmosferu i lošija su za okoliš od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, pokazalo je novo istraživanje iz 2022. godine.

električni automobili
© Electric Car Right Edition

Studija koju je objavila tvrtka za podatke o emisijama Emission Analytics 2022. ponovno se pojavila i nedavno je privukla veliku pozornost, nakon što je citirana u Wall Street Journalu tijekom vikenda.

U svojoj studiji iz 2022., Emission Analytics otkrio je da kočnice i gume na električnim vozilima ispuštaju 1.850 puta više čestica onečišćenja od ispušnih cijevi na vozilima s pogonom na gorivo, za koje se smatra da imaju "učinkovite" ispušne filtre.

Većina zagađenja od današnjih vozila navodno dolazi od trošenja guma, budući da je većina njih napravljena od nafte, sirove nafte i drugih štetnih elemenata, koji stvaraju onečišćenje česticama i ispuštaju štetne kemikalije u zrak kako se gume troše, navodi Emission Analytics.

Znakovito je da su električna vozila u prosjeku 30 posto teža od vozila na gorivo pa se kočnice i gume na električnim vozilima puno brže troše. Ovaj problem pogoršavaju teške baterije u električnim vozilima Tesla, koje će se samo pogoršavati kako se na tržište uvode veći električni kamioni.

U jednom primjeru, utvrđeno je da su emisije iz istrošenih guma na električnom vozilu više od 400 puta gore od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, utvrdila je Emission Analytics.

studija
© Autorska pravaNova studija otkrila je da trošenje guma uzrokuje više emisija ugljika nego ispušna cijev unatoč tvrdnjama da električna vozila proizvode nultu emisiju

U međuvremenu, kalifornijski čelnici pretpostavljaju da električna vozila i konvencionalna vozila imaju istu količinu trošenja guma, piše Wall Street Journal.

Studija je također u suprotnosti s pričom Bidenove administracije, koja je prošle godine izdala propise koji zahtijevaju od američkih proizvođača automobila da osiguraju da gotovo sedam od deset novih automobila prodanih u Sjedinjenim Državama budu električna vozila - u biti prisiljavajući američke potrošače da kupuju električna vozila - u nastojanju da napraviti dvije trećine novih automobila u SAD-u električnim do 2032.

Zanimljivo, kampanja predsjednika Joea Bidena mogla bi shvatiti koliko je taj cilj nepopularan, s obzirom da Biden navodno planira suspendirati svoje EV mandate mjesecima prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Kalifornijski zakonodavci, pak, tvrde da električna vozila stvaraju "nula emisija" jer nemaju ispušne cijevi, primijetio je Wall Street Journal, dodajući da je "pogrešno" reći to o električnim vozilima.

Njujorško ministarstvo zdravstva upozorilo je da povećana izloženost ovim vrstama štetnih kemikalija "može povećati rizik od zdravstvenih problema poput bolesti srca, astme i niske porođajne težine" i napomenulo da onečišćenje koje ispuštaju vozila može putovati na velike udaljenosti, uzrokujući zdravstvene probleme .ako se nađe u višku na drugim mjestim

Članak indeksiran 25.03.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi