Elmedin Konaković: “Bakire imaš li neki tajni dogovor sa Dodikom, je li SDA zvanično odustaje od Bošnjaka u RS?”

Izvor/medij: Sarajevska Sehara
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Dnevni Avaz saopštenje SDA iz 2018. godine u dva članka predstavio kao aktuelno

-

Predsjednik Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković reagovao je na saopćenje Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem je navedeno kako SDA smatra da Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu.

Upitao je Izetbegovića da li zvanično SDA odustaje od Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

Sad da malo uozbiljimo priču Bakire Izetbegoviću. Zašto ste promijenili potpuno mišljenje o Vijeću naroda u RS-u? Ovo saopćenje je potpisano tvojom rukom. Šta se desilo? Odustajete zvanično od Bošnjaka u RS?“, upitao je Konaković.

Konaković je pitao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da li ima neki tajni dogovor sa Miloradom Dodikom.

Imate li neki tajni dogovor sa Dodikom? Ovo morate objasniti svim Bosancima i Hercegovcima, posebno Bošnjacima, a posebno onim koji legnu i bude se u manjem bh. entitetu.

Izdaja ili opet samo koristite suštinska pitanja u dnevno-političke svrhe?“, poručio je Konaković.

Šta je Izetbegović potpisao?

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) je izdala saopćenje u kojem je navela da će predložiti da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenta bh. entiteta, te da je to pravo rješenje i da će to predložiti.

SDA odbacuje i cijeni vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS.

Iako nepopunjen, Klub Srba u Federalnom parlamentu vrši svoju ustavnu ulogu, a Vijeće naroda RS, iako popunjeno, zbog poslovničkih smicalica u Ustavnom sudu RS, nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu.

Zbog toga će SDA tražiti ukidanje poslovničkih prepreka. Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta.

Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH“, navodi se u saopćenju iz SDA.

Upravo na ovo saopćenje potpisan je Bakir Izetbegović.

Članak indeksiran 22. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me