Raskrinkavanje.ba

Zgubidan → EMIR KUSTURICA Helikopterom letio iznad Sarajeva

02.02.2021
Tekst članka

Na današnji dan prije 40 godina premijerno je prikazan čuveni film “Sjećaš se, Dolly Bell?” režisera Emira Kusturice nastao je po scenariju književnika Abdulaha Sidrana. Tim povodom Kusturica je u helikopteru nadležan iznad Sarajeva, javlja portal “Iskra”.

 

U znak sjećanja na ovaj film i dane s početka filmske karijere, portal “Iskra” objavio je slike Emira Kusturice  iznad Sarajeva , inače rodnog grada Kusturice.

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je „Zlatnim lavom“ na Venecijanskom filmskom festivalu.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu, šezdesetih godina prošlog vijeka, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

U razgovoru za N1 početkom 2018. godine Kusturica je naveo da je iz Sarajeva otišao 1989. godine.

“I od tada se nisam tamo vratio, izuzev par puta kada sam htio pomoći jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH” , rekao je Kusturica u intervjuu za N1

“U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne dijelim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje.

A to mnjenje ima jedno veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji ”,  rekao je tada Kustruica za N1.

N1

275K subscribers

Emir Kusturica u Pressingu o Kosovu, protestima u Banjaluci i Beogradu...

 

 

Watch later

 

 

Share

Članak indeksiran 05.02.2021. Zadnji put osvježen 05.02.2021.

Ocijenjeno u analizi