Epidemija izbila baš u Vuhanu, gde je glavna laboratorija za ispitivanje opasnih virusa: NA KINU IZVRŠEN BIOLOŠKI NAPAD?! – VIDEO

Izvor/medij: Vesti net
Ocjena: Klikbejt Teorija zavjere Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Ne, koronavirus nije stvoren u laboratoriji kako bi uništio kinesku ekonomiju

U jeku epidemije korona virusa koja preti da preraste u pandemiju sve je više teorija koje ne isključuju mogućnost da je mutacija koronavirusa izazvana veštački u laboratoriji i da je on potom pušten tamo gde neko želi da napravi veliku ekonomsku štetu!

Postoje, dakle, sumnje na bioterorizam, ali i da je virus „pobegao“ iz kineske laboratorije u Vuhanu, u kome je smeštena jedina kineska laboratorija za ispitivanje najopasnijih patogena poput ebole i SARS-a.

Dejli mejl navodi da su američki virusolozi još 2017. upozorili da bi virus sličan SARS-u mogao da „pobegne“ iz laboratorije otvorene te godine upravo u Vuhanu.

To je bila prva od 5 planiranih laboratorija za proučavanje najrizičnijih patogena, uključujući viruse ebole i SARS.

Nacionalna laboratorija za biološku bezbednost Vuhan nalazi se, inače, na oko 32 kilometra od pijace morske hrane, epicentru izbijanja epidemije. Da li je, međutim, reč o biterorizmu?

O tome je govorio i epidemiolog, virusolog i vakcinolog Radmilo Petrović, koji je radni vek proveo u Institutu Torlak, a koji nije isključuje mogućnost ni da je mutacija korona virusa izazvana veštački u laboratoriji i da je potom pušten tamo gde neko želi da napravi veliku ekonomsku štetu.

„Mi to zovemo biološkim ratom ili biološkom diverzijom. Često kažem da je to nevidljivi neprijatelj, a nepoznati napadač.

To je najeftiniji način da nekom napravite štetu i ljudsku i ekonomsku, jer staje sva privreda, zbog velikog broja obolelih”, zaključio je Petrović.

Ipak, svetska naučna zajednica trenutno veruje da je virus mutirao kroz ljude i da se „ubacio“ među ljude putem kontakta životinja i ljudi na pijaci, navodi Dejli mejl.

List podseća da je Nacionalna laboratorija za biološku bezbednost u Vuhanu smeštena u Institutu za virusologiju Vuhan i osnovana je u nadi da će pomoći Kini da doprinese istraživanju najopasnijih virusa na svetu.

Bila je to prva laboratorija u zemlji dizajnirana da zadovolji standarde bezbednosti najvišeg nivoa nivoa BSL-4.

Petrović kaže da je Kinu novi korona virus pogodio u veoma nezgodno vreme, uoči kineske Nove godine, kada u Kinu stižu Kinezi iz svih krajeva sveta i kada unutar Kine putuju s kraja na kraj zemlje u posetu rođacima.

(Mediji)

Članak indeksiran 07. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me