Raskrinkavanje.ba

Portal Veterani → Eskalacija napetosti: Iran izveo zračni napad na Izrael

14.04.2024
Tekst članka

Više od 300 projektila i dronova lansirano, većina presretnuta, što se može tumačiti kao upozorenje.

U ranim jutarnjim satima, Iran je izveo značajan zračni napad na Izrael, koristeći preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila. Izraelske obrambene snage su objavile da je većina projektila uspješno presretnuta i oborena, čime su izbjegnute teže posljedice.

Iran je izravno uzvratio Izraelu za ubojstva svojih visokih generala u Damasku u Siriji, uz napad više od 300 bespilotnih letjelica i raketa usmjerenih na vraćanje njegove vjerodostojnosti i odvraćanja, kažu dužnosnici i analitičari. Iran je ciljao zračnu bazu koju je Izrael koristio za napad na zgradu iranskog veleposlanstva u Siriji u kojoj su ubijena trojica njegovih glavnih zapovjednika.

Izrael nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, snažno je osudio napad, ističući ga kao “opasnu prijetnju regionalnoj sigurnosti” i pozvao na deeskalaciju i političko rješavanje trenutne krize. Kina je također reagirala, upozoravajući na “žestok odgovor” u slučaju daljnjih napada.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je kako ovo nje naš sukob, kako je ovo pokazatelj kako Plenković nije dobar i odgovaran premijer jer je i ranije htio uvesti Hrvatsku u sukob između Rusije i Ukrajine kroz obuku vojnika. Te je izjavio da ne želi da Hrvatska zauzima strane u sukobu između Irana i Izraela. “Neću uzeti nijednu stranu ovdje, jer nitko ne traži naše mišljenje. Jedino što bi to učinilo je privući gnjev treće strane na nas samih.

Iako su Iranski čelnici danas, u nedjelju, rekli da je njihova odmazda protiv Izraela završena, signalizirajući da ne žele započeti širi rat, desničarski ministri i zastupnici izraelske vlade ustrajni su na brzom i agresivnom odgovoru na iranski zračni napad tijekom noći, vršeći pritisak na izraelske čelnike da se odupru pozivima predsjednika Bidena i drugih svjetskih čelnika na suzdržanost. Ukoliko dođe do Izraelske odmazde, Iran upozorava da bi mogli pokrenuti veću vojnu operaciju na Izrael.

Iranske snage su napad pokrenule kao odmazdu za prethodne incidente, a izraelski glasnogovornik obrambenih snaga Daniel Hagari potvrdio je da su dronovi lansirani s iranskog teritorija i teritorija njihovih saveznika3. Izrael je upozorio na jači odgovor u slučaju novih napada.

Međunarodna zajednica poziva na hitnu deeskalaciju i obnovu dijaloga između zaraćenih strana kako bi se izbjegla daljnja destabilizacija regije i osigurao mir.

U napadu od šrapnela teško je ranjena sedmogodišnja djevojčica koja je odvedena u operacijsku salu  bolnice u Beershebi  i bila je na intenzivnoj njezi. Osam drugih osoba liječeno je zbog lakših ozljeda od šrapnela ili bijega u sklonište, dok su tri osobe primljene zbog anksioznosti..

Iako Iran i Izrael ne dijele granicu, Iran ima sposobnost izvođenja napada na daljinu koristeći balističke rakete i dronove koji mogu preći velike udaljenosti. Osim toga, Iran ima saveznike u regiji, kao što je Hezbollah u Libanonu, koji su bliže Izraelu i mogu poslužiti kao platforme za lansiranje napada.

Članak indeksiran 16.04.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi