Esma Redžepova je odgajila 47 dece, a pogledajte gde je sahranjena FOTO

Izvor/medij: Nova.rs
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Nije tačno da na grobu Esme Redžepove nema “ni najmanjeg spomenika”

Esma Redžepova je bila istinska diva romske muzike, a tokom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičkim festivalima i manifestacijama, ali osim uspešne karijere bila je izuzetno poštovana zbog humanitarnog delovanja za života.

Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svetu, a često je sarađivala s uticajnim i svetski poznatim muzičkim imenima. No, možda i više od svoje muzike bila je poznata po svom humanitarnom delovanju.

Osim što je promovisala romsku kulturu, svoje bogatstvo za života je trošila, pre svega, pomažući siromašnima. Sa suprugom je pokrenula muzičku školu za Rome, a usvojila je čak 47-ero dece.

No, juče se na društvenoj mreži Tviter pojavila tužna fotografija njenog groba koji se nalazi u Skoplju.

"Esma Redžepova je usvojila 47 djece, othranila ih, školovala, finansijski i stambeno obezbijedila. Danas, godinu i po poslije njene smrti, kuća u kojoj je živjela je ruglo, stvari pokradene, a grob nema ni najmanji spomenik", jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Podsetimo, dva puta je nominovana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma.

Nakon smrti 11. decembra 2016., svu svoju imovinu, uključujući i njenu kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skoplju u kojem je i živela, oporučno je ostavila Makedoniji.

Članak indeksiran 09. 02. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me