Raskrinkavanje.ba

Top-info → EU parlamanet odlučio: Sankcije Dodiku i obustava pomoći RS-u

24.01.2022
Tekst članka

U zajedničkom saopćenju, europarlamentarci iz četiri političke grupe odlučno osuđuju postupke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pozivajući na promjenu “strategije pomirenja” EU prema njemu.

Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji, navodi se u saopćenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa EPP, S&D, Renew i Zeleni/EFA.

Pozivaju Vijeće i države članice EU da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzme konkretne korake za deeskalaciju trenutnih tenzija.

“Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo opasne podjele koje su u toku od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i njenog ustavnog poretka te drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopćenju.

Implementacija svih projekata i pomoći koje finansira EU za i unutar Republike Srpske, uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje IPA III, treba hitno biti predmet temeljnog preispitivanja, s ciljem da se odmah zamrzne direktno i indirektno finansiranje koje bi koristilo vlasti ovog entiteta.

Nadalje, pozivaju EU da osigura da se slobodni i pošteni izbori održe u oktobru 2022. i izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika (OHR) i cijelom njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno ga braneći od javnih napada na njegov autoritet od Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

“Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU”, ističu europarlamentarci.

Potpisnici saopćenja su Tineke Strik (Zeleni/EFA), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Zeleni/EFA), Dietmar Koster (S&D), Klemen Grošelj (Renew), Romeo Franz (Zeleni/EFA).
izvor:klix

Članak indeksiran 28.01.2022. Zadnji put osvježen 28.01.2022.

Ocijenjeno u analizi