EU zahteva od Ilona Maska da angažuje više “cenzora” na Tviteru: “Previše je slobode govora”

Izvor/medij: Nulta tačka
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Lažna vijest Dezinformacija
Raskrinkano u: Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Evropska unija se ne slaže sa planovima vlasnika Tvitera Elona Maska da koristi volontere i veštačku inteligenciju za cenzuru sadržaja na platformi. Prema izveštaju Fajnenšel tajmsa , regulatori EU su rekli Masku da angažuje više ljudskih cenzora i proverača činjenica.

Musk je tražio načine da spase poslovanje sa gubitkom koji je kupio za 44 milijarde dolara prošlog oktobra. Otpustio je više od polovine osoblja Tvitera i tražio je jeftinije načine da moderira govor.

Kao i mnoge druge platforme društvenih medija, Tviter koristi mešavinu veštačke inteligencije i ljudskih moderatora za kontrolu sadržaja. Međutim, za razliku od Fejsbuka i Instagrama u vlasništvu Meta , on se ne oslanja na provere činjenica.

Umesto provere činjenica, Tviter ima funkciju dobrovoljnih moderatora pod nazivom „Beleške zajednice“.

EU je zabrinuta da Tviter možda neće moći da se pridržava Zakona o digitalnim uslugama (DSA), koji zahteva da velike platforme budu proaktivnije u moderiranju sadržaja. Očekuje se da će Tviter i druge velike platforme biti u skladu sa novim zakonom o cenzuri do septembra 2023.

Na sastancima sa Tviterom, regulatori EU su priznali da bi Communiti Notes mogao označiti obmanjujuće informacije, na isti način na koji urednici Vikipedije postižu isti rezultat.

U saopštenju, Evropska komisija je rekla: „Smatramo da je potrebno obezbediti dovoljno osoblja da bi platforma efikasno odgovorila na izazove moderiranja sadržaja, koji su posebno složeni u oblasti govora mržnje. Očekujemo da platforme obezbede odgovarajuće resurse da ispune svoje obaveze.”

NultaTačka/ReclaimTheNet

  •  
Članak indeksiran 21. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me