Raskrinkavanje.ba

Hayat → EVO KAKO MOŽETE DA PROVJERITE DA LI STE KUPILI LAŽNU RIŽU

10.02.2024
Tekst članka

S vremena na vreme pojavi se vijest u medijima o falsifikovanju hrane, tako da smo mogli pročitati kako nas upozoravaju da postoji opasnost da se lažna riža, koja se od krompirovog brašna i plastične mase ilegalno pravi u pojedinim zemljama Azije, nađe u prodaji i u Evropskoj uniji.

Vjerovatno nikada ne biste pomislili na to, ali da, kao što vidite, postoji i lažna riža. Uglavnom, riječ je o riži koji se uvozi iz Laosa. Kao piše naturalnews.com, ovu sortu nazivaju “vučang” i, vjerovali ili ne, skoro da je napravljena od plastike!

Zapravo, tačnije, riječ je o mješavini krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, a u smjesu se dodaje aroma kako bi imala ukus prave riže. Iako ne postoje informacije da je u Evropi u trgovinama u prodaji takva vrsta hrane, ništa nas ne košta da provjerimo kakvu smo rižu kupili. Postoji nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete to da provjerite.

Test s vodom

U čašu vode sipajte kašiku sirove riže. Ako potone, jestiva je, ako pluta na površini – nije.

Test s vatrom

Zapalite malo riže šibicom. Ako osjetite karakterističan miris paljene plastike, to je znak da nije za upotrebu.

Avan

Još jedna metoda kojom možete da provjerite kvalitet riže je da je stavite u avan i usitnite. Ako je prah bijeli, riža je dobra, ako je žućkasta – bacite.

Test s buđi

Stavite rižu u posudu, hermetički je zatvorite i ostavite na toplom mjestu. Ako je riječ o pravoj riži, za nekoliko dana ćete primjetiti pojavu buđi. Ako se buđ ne pojavi, znači da nešto nije u redu.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen 29.02.2024.

Ocijenjeno u analizi