EVO ŠTA ZNAČE NALEPNICE NA VOĆU: Prodavci ne žele da znate OVO, zato što je u pitanju... (VIDEO)

Izvor/medij: Srbija danas (.rs)
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrinkano u: Šta znače brojevi na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće?

Te nalepnice kriju mnogo toga što ne znate.

Znate za one nalepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proivoda. Te nalepnice kriju mnogo toga što ne znate.

Nalepnice sadrže i takozvani PLU kod koji ne nosi samo informaciju o ceni. Broj iznad (ili ispod) bar-koda zapravo govori o načinu na koji je voće ili povrće uzgojeno i sastoji se od četiri ili pet cifara.

Bar kodovi

Foto: Profimedia

Koja hrana je najbezbednija?

Avokado, kukuruz šećerac, ananas, kupus i grašak.

A šta bi trebalo da izbegavate?

Jagode, jabuke, nektarine, breskve i celer.

On nije zakonski neophodan, ali se sve veći broj kompanija odlučuje da ga stavi na svoje proizvode kako bi mušterije što lakše našli ono što traže. Osim na voću i povrću mogu se naći i na orašastim plodovima, suvom voću, lekovitom bilju...

Evo šta ti brojevi u stvari označavaju:

1. Ako PLU kod sadrži samo četiri cifre, to znaći da je proizvod uzgojen tradicionalnom metodom uz upotrebu pesticida. Ove četiri cifre jednostavno govore o kojoj vrsti voća i povrća je reč, pa su tako sve banane označene sa 4011, jabuke sa 4131, kivi sa 4030, narandže sa 3107...

2. U slučaju da kod sadrži pet cifara i počinje brojem 8, to govori da je voće ili povrće genetski modifikovano.

GMO hrana nije proizvedena na prirodan način i našem zdravlju donosi brojne opasnosti: neplodnost, poremećaj u radu hormona, pa čak i tumore. Genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011.

3. Ukoliko PLU kod sadrži pet cifara i počinje brojem 9, to znači da je proizvog uzgojen organski nije genetski modifikovan. Takve banane su označene brojem 94011.

Članak indeksiran 08. 03. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me