Raskrinkavanje.ba

Moj → EVO ŠTA ZNAČE NALJEPNICE NA VOĆU: Prodavci ne žele da znate OVO, zato što je u pitanju… (VIDEO)

01.11.2016
Tekst članka

Znate za one naljepnice koje se nalaze na voću? Kod nas u radnjama ih viđamo uglavnom na bananama, ali su prisutne i kod drugih proivoda. Te naljepnice kriju mnogo toga što ne znate.

Naljepnice sadrže i takozvani PLU kod koji ne nosi samo informaciju o cijeni. Broj iznad (ili ispod) bar-koda zapravo govori o načinu na koji je voće ili povrće uzgojeno i sastoji se od četiri ili pet cifara.

On nije zakonski neophodan, ali se sve veći broj kompanija odlučuje da ga stavi na svoje proizvode kako bi mušterije što lakše našli ono što traže. Osim na voću i povrću mogu se naći i na orašastim plodovima, suvom voću, ljekovitom bilju…

Evo šta ti brojevi u stvari označavaju:

1. Ako PLU kod sadrži samo četiri cifre, to znaći da je proizvod uzgojen tradicionalnom metodom uz upotrebu pesticida. Ove četiri cifre jednostavno govore o kojoj vrsti voća i povrća je riječ, pa su tako sve banane označene sa 4011, jabuke sa 4131, kivi sa 4030, narandže sa 3107…

2. U slučaju da kod sadrži pet cifara i počinje brojem 8, to govori da je voće ili povrće genetski modifikovano.

GMO hrana nije proizvedena na prirodan način i našem zdravlju donosi brojne opasnosti: neplodnost, poremećaj u radu hormona, pa čak i tumore. Genetski uzgojena banana nosi oznaku 84011.

3. Ukoliko PLU kod sadrži pet cifara i počinje brojem 9, to znači da je proizvog uzgojen organski nije genetski modifikovan. Takve banane su označene brojem 94011.

Food Labeling: How to Identify Conventional, Organic and GMO Produce

 

 

Share

 

Watch on

 

Izvor: srbijadanas.com

Članak indeksiran 10.03.2023. Zadnji put osvježen 10.03.2023.

Ocijenjeno u analizi