Raskrinkavanje.ba

Blic → Evo zašto Amerika hoće da osudi Asanža NA SMRT: Prva fotografija pokazuje da će on nastaviti da PRKOSI VLASTIMA (FOTO)

11.04.2019
Tekst članka

Protiv Džulijana Asanža je u Vestminsterskom sudu podignuta optužnica za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata. Asanž je takođe proglašen krivim zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju, za šta mu je zaprećena zatvorska kazna od 12 meseci. Presuda će mu biti izrečena 2. maja.

 

 

Asanž je ranije danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu najpre zbog kršenja puštanja na slobodu uz kauciju, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, a zatim i na osnovu američkog zahteva za izručenje.

 

Asanz stize u sud

Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters.

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.

Asanž, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjasnio se prethodno da nije kriv što se nije predao sudskim organima.

 

 

FOTO: TANJUG/AP

Na prvoj fotografiji iz suda vidi se Asanž kako pokazuje podignut palac gore, što ukazuje na to da je on spreman da se bori za svoju slobodu.

 

Ambasada Ekvadora posle hapsenja Asanza

FOTO: TANJUG/AP

Zatim je Asanž pokazao i dva prsta u obliku "V" kao znak pobede (victory).

 

 

Britanska policija je uhapsila Asanža u ime američkih vlasti koje ga traže zbog objavljivanja tajnih dokumenata.

Asanž se suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde, a prenosi Rojters. Asanžovi advokati su prethodno rekli da strahuju da bi Asanž mogao da bude osuđen i na smrtnu kaznu ukoliko bude izručen Americi gde bi tužilaštvo moglo da podigne i nove ozbiljnije optužbe.

Osnivač Vikiliksa optužuje se da je pomogao Mening da provali lozinku, uz pomoć koje je uspela da pristupi podacima u kompjuterima Pentgona, dodaje AP.

Bled, jako bradat i nestabilan na nogama, osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž je nakon hapšenja izgledao kao potpuno drugačiji čovek u odnosu na zviždača koji je u ambasadi potražio azil pre skoro sedam godina.

 

Asanz policija

 

 

PROČITAJTE I...

 

Asanž je navodno prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju kada je 2012. godine zatražio azil u ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je tražen zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. U Švedskoj je jedna žena optužila Asanža jer su imali seks bez korišćenja kontracepcije.

Suspendovano mu i ekvadorsko državljanstvo

Ekvador je suspendovao državljanstvo Asanžu, koji je uhapšen danas u ambasadi te zemlje u Londonu, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ekvadora.

Asanž je uhapšen nakon što mu je Ekvador ukinuo azil u ambasadi.

 

 

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora rekao je novinarima da su se Asanž i Vikiliks mešali u poslove Ekvadora, uz tvrdnju da ljudi bliski Asanžu, medju kojima su i dvojica ruskih hakera, žive u Ekvadoru, preneo je Rojters.

Mej: Hapšenje Asanža pokazalo da niko nije iznad zakona

Britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je današnje hapšenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i ocenila da je ono pokazalo da niko nije iznad zakona, prenosi Rojters.

- Sigurna sam da će ceo Donji dom (britanskog parlamenta) pozdraviti jutrošnju vest da je londonska policija uhapsila Džulijana Asanža zbog kršenja uslova puštanja na slobodu, nakon skoro sedma godina provedenih u ekvadorskoj ambasadi. To pokazuje da u Ujedinjenom Kraljevstvu niko nije iznad zakona - kazala je Mejova u obraćanju poslanicima u britanskom parlamentu.

Članak indeksiran 14.04.2019. Zadnji put osvježen 14.04.2019.

Ocijenjeno u analizi