Raskrinkavanje.ba

Kurir → EVO ZAŠTO AMERIKA HOĆE DA SUDI ASANŽU: Preti mu SMRTNA KAZNA u SAD! Osnivač Vikiliksa pripremio VIDEO IZJAVU ZA JAVNOST koju će objaviti na internetu! (VIDEO)

11.04.2019
Tekst članka

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž (47) uhapšen je zbog američkog naloga za izručenje, objavio je Vikiliks na Tviteru. Ovo je zatim potvrdila i londonska policija.

"Džulijan Asanž je uhapšen 11. aprila u ime vlasti SAD, u 10.53 posle u  Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod tačkom 73 Zakona o izručenju. Biće izveden pred sud kasnije danas", stoji u saopštenju londonske policije.

 

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je zašto je uhapšen Asanž, odnosno za što ga točno terete i zašto su tražili nalog za njegovo izručenje.

 

"U optužnici se navodi da je u martu 2010. Asanž učestvovao u zaveri s Čelsi Mening, bivšom obavještajnom analitičarkom u američkoj vojsci, kako bi joj pomogao u "razbijanju lozinki" kompjuterskog sisstema Ministarstva obrane SAD", stoji u saopštenu. Njemu preti pet godina zatvora, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Embedded video

RT UK@RTUKnews

WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London.

4,577

11:49 AM - Apr 11, 2019

6,593 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

Asanž je prvobitno, kako javlja Gardijan, uhapšen na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Vestminsteru 29. juna 2012. godine, kad je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju. Umesto da se prijavi sudu, on je tada pobegao u ekvadorsku ambasadu u Londonu gde je zatražio i dobio azil.

 

"Priveden je u policijsku stanicu u Londonu gde će ostati pre nego što bude odveden pred sud čim to bude moguće. Metropolitanska policija ima dužnost da izvrši nalog u ime suda u Vestminsteru i pozvana je u ambasadu od strane ambasadora, nakon što je ekvadorska ambasada povukla azil", izjavila je prethodno londonska policija.

 

Povodom hapšenja se oglasila i švedska glavna tužiteljka Ingrid Isgren. "Ovo je vest i za nas, tako da nismo mogli da zauzmemo stav o dosad dostupnim informacijama. Ni mi ne znamo zašto je uhapšen. Pratimo razvoj događaja", rekla je Isgren u izjavi koja je objavljena na stranicama švedskog tužilaštva.

 

Iz Vikiliksa kažu da je Ekvador nezakonito ukinuo Asanžu politički azil.

"Ekvador je ilegalno poništio Asanžov politički azil, kršeći međunarodno pravo. Uhapšen je unutar ekvadorske ambasade", stoji u objavi Vikiliksa na Tviteru.

 

 

Britanski ministar unutarnjih poslova Sadžid Džajvid je o hapšenju napisao na Tviteru: "Posle sedam godina posle ulaska u ekvadorsku ambasadu mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru", napisao je zahvalivši Ekvadoru na saradnji.

Ekvadorski predsednik objavio je Lenin Moreno je između ostalog izjavio da je dobio britansku garanciju da Asanž "neće biti izručen u zemlju u kojoj bi mogao dobiti smrtnu kaznu". To se, po svemu sudeći, odnosi na SAD, gde je smrtna kazna legalna, ali gde bi Asanž mogao da bude optužen za teška krivična dela zbog curenja poverljivih vojnih i državnih dokumenata.

 

Zanimljivo je da je Asanž uhapšen dan nakon što je Vikiliks javno optužio ekvadorsku vladu da je špijunirala Asanža. Oni tvrde da je ambasada tajno snimala Asanžove sastanke sa advokatima i lekarima u proteklih godinu dana.

View image on Twitter

View image on Twitter

Reuters Top News@Reuters

WikiLeaks founder Julian Assange arrested by British police after seven years in Ecuador embassy https://reut.rs/2Uulji9 

316

2:27 PM - Apr 11, 2019

378 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

Njegov odnos sa ambasadom se pogoršao u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet. Asanž se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku gde je optužen za silovanje.

 

Asanž je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tokom dana. Asanžov advokat rekao je da će da se bori protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u naredne tri nedelje. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla da budu moguća i izručenja u druge zemlje, uključujući SAD.

 

Kurir.rs/Gardijan

Foto printscreen Tviter

Članak indeksiran 14.04.2019. Zadnji put osvježen 14.04.2019.

Ocijenjeno u analizi