Raskrinkavanje.ba

Roosvaaj → Evo zašto uvek treba da gledate brojeve na bananama

14.01.2023
Tekst članka

Ovih dana toliko žurimo i jurimo da nam je kupovina hrane postala rutinska stvar na koju ni ne obraćamo pažnju. Većina nas ode u prodavnicu i bira voće i povrće onako odokativno, malo ih pogledamo i ako je na prvi pogled sve okej - uzimamo. Danas ćemo vam objasniti zašto je u konkretnom primeru banana to loš pristup i zašto morate da obratite pažnju na detalje

Možda ste primetili da većina banana na sebi ima nalepnicu. Ako niste, verovatno mislite da je to samo proizvođač i ništa toliko bitno, međutim one mogu da nose važnu poruku. Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, bi trebalo da stoje i brojevi koji pre svega otkrivaju na koji način je ta voćka gajena.

Ukoliko na nalepnici pored proizvođača vidite i četiri broja koja počinju sa brojem 3 ili 4, ta banana je uzgajana sa veštačkim đubrivom. Suprotno od toga, ako na namirnici vidite nalepnicu koja sadrži pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porekla, tačnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Broj koji predstavlja najveći problem je broj 8, a on označava da je taj proizvod odnosno banana u našem slučaju genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. Da li ćete sledeći put malo pogledati na nalepnicu ili vam i dalje nije bitno?.

 

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi