Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Izvor/medij: Buka
Ocjena: Demantirano Ispravljeno
Raskrinkano u: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Neovisnom provjerom tačnosti podataka u Raskrinkavanje utvrđeno je da informacijama u objavi BUKE nedostaje kontekst i da bi mogle biti zavaravajuće. Objavi je dodana napomena.

Portal BUKA objavio je 4.juna vijest da na snagu stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protivvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

Međutim ovoj vijesti nedostaje kontekst pa u tom smislu dodajemo analizu portala Raskrinkavanje u cjelosti

 

Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

 

Portal N1 (.ba) 3.6.2021. objavio je članak u čijem se naslovu navodi da je Evropska unija uvela nova pravila o količini novca u gotovini koja se može unijeti na teritoriju Unije:

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

U članku se navodi da će osobe koje u EU unose gotovinu u vrijednosti višoj od 10.000 eura,  ili je iznose iz EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju, dok se sama definicija “gotovine” promijenila, te sada obuhvaća i zlatne predmete:

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

 

Članke sa istim ili sličnim naslovima, u kojima se sugeriše da EU ima nova pravila o količini novca koja se može unijeti, odnosno iznijeti iz EU, objavilo je 70 medija u Bosni i Hercegovini i regionu, među kojima su i Avaz, Haber, Index (.hr), Buka, N1 (.hr), Raport i B92.

Šta su činjenice?

Ukoliko u EU ulazite ili izlazite sa preko 10.000 eura ili istim iznosom novca u drugoj valuti u gotovini, što uključuje i čekove, putničke čekove i novčane naloge, dužni ste podnijeti prijavu pri ulasku, to jeste izlasku iz EU. Ovo je prvobitno uređeno Provedbenom uredbom Komisije (EU) 1889/2005 2005. godine, a koja je zatim dopunjena 2018. godine. Odredba iz 2018. godine na hrvatskom jeziku se može skinuti na ovom linku, a u njoj se navodi da se “predviđa sustav kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrijednosti od 10 000 EUR ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma”. 

EU je 11.5. dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3.6.2021, pooštrila kontrolu iznosa/unosa gotovine i drugih dragocjenosti. Nakon 3.6.2021, “gotovinom” se smatraju i zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%. 

No, u većini članaka, poput članka sa N1 (.ba), ne navodi se da je vrijednost gotovine od 10.000 eura ostala nepromijenjena od 2005. godine.

Uprkos analiziranim naslovima, EU nije donijela novu odluku o “količini” novca, već o onome što se smatra gotovinom. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen. 

Pored toga, nije ni novost da se iznosi iznad 10.000 eura moraju prijaviti deklaracijom o porijeklu novca. Dopunom uredbe iz maja 2021. godine, carinska tijela mogu “zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 EUR ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama”.

Svi članci u kojima se sugeriše da je novim pravilima količina novca koja se može unijeti ili iznijeti iz EU promijenjena dobijaju ocjenu dezinformacija. Istu ocjenu dobijaju članci portala B92, Poslovne novine, Business Magazin i Boom 93 zbog netačne tvrdnje da se po novim pravilima novac mora prijaviti deklaracijom o gotovini.

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo dio napora EU u bori protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Od sutra u EU biće primijenjene i brojne izmjene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premještanje velikih količina “neotkrivene” gotovine.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Konačno, carinske vlasti takođe mogu sada zahtijevati da se podnese izjava kada primjete da se gotovina u iznosu od 10.000 eura ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obavještajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me